«ΔΝΤ και capital controls στην πόρτα της Τουρκίας»

«ΔΝΤ και capital controls στην πόρτα της Τουρκίας»

Σενάρια για «μέτρα απελπισίας», όπως η προσφυγή στο ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), βρίσκονται στο τραπέζι της Τουρκίας.

Τα «μέτρα απελπισίας» σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, έρχονται σε συνδυασμό πως η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας παραμένουν σιωπηλές, παρά τη «βουτιά» της λίρας και τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η λίρα κατέγραψε χθες Δευτέρα τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας -ανακάμπτοντας ελαφρώς σήμερα-, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών. «Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο αναλυτής της Nomura International Plc Χένρικ Γκαλμπεργκ.

Όπως σημειώνει ωστόσο το πρακτορείο, η σιωπή της Άγκυρας είναι εκκωφαντική, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να είναι αυστηρός επικριτής των υψηλότερων επιτοκίων, προκαλώντας την ανησυχία των επενδυτών. «Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη, Περ Χαμερλαντ.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, η λίρα λυγίζει κάτω από το βάρος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται συνεχώς. Αν και οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επαρκή τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί η κατάσταση.

«Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

Χθες Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενίσχυσε την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα με 2,2 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις προς τη λίρα. Η κατάρρευση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, αλλά βύθισε και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο.

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές», υπογράμμισε ο διευθυντής αναδυομένων αγορών της Alliance Bernstein’s στη Νέα Υόρκη, Σαμάιλα Χαν. Αυτό που χρειάζεται τώρα η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs απηύθυνε προειδοποίηση πως μια περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο, θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της Τουρκίας.

Loading

Play