Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα χριστιανικά κόμματα (CDU και CSU) για το προσφυγικό μπαίνει στον «πάγο». Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Ζεεχόφερ δίνει στην καγκελάριο διορία για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έβαλαν μια «άνω τελεία» στην πολυήμερη αντιπαράθεσή τους για την πολιτική ασύλου. Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας έδωσαν στην χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριο διορία για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στο φλέγον ζήτημα μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Το προεδρείο της CSU ενέκρινε νωρίτερα σχετική πρόταση του επικεφαλής του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ. Όπως επισημαίνεται σε αυτήν, εάν δεν έχει σταθεί δυνατή η εξεύρεση κοινής λύσης με τους ευρωπαίους εταίρους μέσα στο αυτό το διάστημα, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία συστηματικής απαγόρευσης εισόδου μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.
Η διαδικασία απαγόρευσης εισόδου που σχεδιάζει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών αφορά αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταγραφεί σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Αυτοί πρόκειται, πιθανότατα από τις αρχές Ιουλίου, να απωθούνται στο εξής όταν καταφθάνουν στα γερμανικά σύνορα, εφόσον η προσεχής Σύνοδος Κορυφής δεν αποφέρει κάτι «αποτελεσματικό», υπογράμμισε ο Χορστ Ζεεχόφερ.
Ενάντια σε μονομερείς ενέργειες η Μέρκελ
Η καγκελάριος Μέρκελ είχε ζητήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να τη δοθεί χρόνος να διαπραγματευθεί για την εξεύρεση κοινής με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής. Πρόθεσή της είναι να ενημερώσει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την έκβαση των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων την 1η Ιουλίου. Εν συνεχεία σχεδιάζει περαιτέρω συζητήσεις για το τι δέον γενέσθαι. Ωστόσο, δεν προβλέπεται κάποιος «αυτοματισμός», όπως χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος τα μέτρα που προανήγγειλε ο υπουργός των Εσωτερικών της.
Μάλιστα η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η απαγόρευση εισόδου σε αιτούντες άσυλο μονομερώς, χωρίς συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, θα συνιστούσε εκτός των άλλων παρέμβαση στη δική της σφαίρα αρμοδιοτήτων. Κατά συνέπεια κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών. Αυτό βεβαίως θα κλιμάκωνε ακόμη περισσότερο την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση στο γερμανικό συνασπισμό, με απρόβλεπτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μέρκελ.
Η ΕΕ σε αναζήτηση συμβιβασμού
Η Μέρκελ δεν είναι πάντως η μόνη που θα προσπαθήσει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις προσεχείς ημέρες στο φλέγον ζήτημα. «Συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια επίτευξης μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν «βρίσκεται σε επαφή με όλους τους ευρωπαίους εταίρους» προκειμένου να σημειωθεί «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος» μέχρι την προσεχή σύνοδο.
Μαραθώνιο συνομιλιών σχεδιάζει τις προσεχείς ημέρες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την ελπίδα να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός στη σύνοδο της 28ης και 29ης Ιουνίου. Προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο ο κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος θα μεταβεί σε Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία.
Πηγή: Deutsche Welle