ΕΕ: Έλλειψη προόδου στο Brexit, διαφωνίες στο προσφυγικό
Φωτογραφία Αρχείου

ΕΕ: Έλλειψη προόδου στο Brexit, διαφωνίες στο προσφυγικό

Δεύτερη μέρα σήμερα διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού να διαδέχoνται τη χθεσινή συζήτηση για το Brexit, στην οποία όμως δεν καταγράφηκε πρόοδος.

Μετά τη χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια να προσεγγίσουν τις θέσεις τους στο ζήτημα του Βrexit, οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα, δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα άλλο σημαντικό θέμα που επίσης διχάζει, το μεταναστευτικό και πιο συγκεκριμένα την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στο θέμα της διαχείρισης των προσφύγων.

Η χθεσινή συνάντηση των 27 ηγετών με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μπορεί να έγινε σε καλύτερο κλίμα σε σχέση με την τελευταία συζήτηση που είχε γίνει για το Βrexit στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σάσλμπουργκ της Αυστρίας, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για την προσέγγιση των θέσεων. Χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι οποίες χθες δεν έγιναν. Το ιρλανδικό ζήτημα, δηλαδή η διατήρηση των ανοικτών συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μετά το Βrexit αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Ενδεικτικό της έλλειψης προόδου είναι και το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε χθες η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης το Νοέμβριο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το αν θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις των επόμενων ημερών μεταξύ των δύο πλευρών και την πρόοδο που θα σημειωθεί. Σε κάθε περίπτωση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια μη συμφωνημένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου 2019.

Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου στο επίκεντρο

Αναφορικά με τη σημερινή μέρα, οι 28 θα κάνουν μια ανασκόπηση της κατάστασης από την τελευταία συζήτηση στο Σάλσμπουργκ για το προσφυγικό, όπου είχαν καταγραφεί σοβαρότατες διαφωνίες κυρίως στο θέμα της μεταρρύθμισης του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο ώστε σε περιόδους προσφυγικών κρίσεων να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι διαφωνίες αυτές δεν έχουν γεφυρωθεί γιατί οι ανατολικές χώρες αρνούνται αυτήν την αλληλεγγύη, με αποτέλεσμα το προσφυγικό να παραμένει μια μόνιμη εστία σύγκρουσης μεταξύ των κρατών μελών.

Αμέσως μετά το προσφυγικό οι 27ηγέτες χωρίς την κ. Μέι θα συζητήσουν την εμβάθυνση της ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Η σημερινή συζήτηση έχει τη μορφή προετοιμασίας των αποφάσεων που σχεδιάζονται να ληφθούν το Δεκέμβριο.

Πηγή: DW

Loading