ΕΕ: «Μη αξιόπιστα τα αποτελέσματα των εκλογών στην Καμπότζη»

ΕΕ: «Μη αξιόπιστα τα αποτελέσματα των εκλογών στην Καμπότζη»

Η ΕΕ χαρακτήρισε χτες (Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018) «μη αξιόπιστα» τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που οργανώθηκαν προχθές Κυριακή στην Καμπότζη μέσα σ’ ένα «πολύ περιοριστικό πολιτικό κλίμα» και ζήτησε από τις αρχές να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία.

«Η απουσία αληθινού εκλογικού ανταγωνισμού και η απουσία μιας πολιτικής διαδικασίας που να περιλαμβάνει όλους σημαίνουν ότι οι εκλογές της 29ης Ιουλίου δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της δημοκρατικής βούλησης του καμποτζιανού εκλογικού σώματος και, κατά συνέπεια, τα αποτελέσματά τους δεν έχουν αξιοπιστία» τόνισε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι.

Το Κόμμα του Λαού της Καμπότζης (PPC) του πρωθυπουργού Χουν Σεν ανακοίνωσε πως «κέρδισε το σύνολο των εδρών» στο κοινοβούλιο την επομένη των βουλευτικών εκλογών που ήταν πλήρως ελεγχόμενες από το καθεστώς, καθώς δεν συμμετείχε σ’ αυτές η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πως «οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ περιοριστικό πολιτικό κλίμα».

«Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, οι καμποτζιανές αρχές χρησιμοποίησαν το δικαστικό σύστημα της χώρας και άλλες μορφές πίεσης για να περιορίσουν τον χώρο που ανήκει στην πολιτική αντιπολίτευση, στην κριτική και στη διαφωνία, περιλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της Μογκερίνι.

«Αυτό κατέληξε στην αναγκαστική διάλυση του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP), στη σύλληψη και την παρατεταμένη κράτηση του αρχηγού του CNRP Κεμ Σόχα και στην απαγόρευση σε 118 μέλη του CNRP να έχουν πολιτική δραστηριότητα για πέντε χρόνια» πρόσθεσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τις καμποτζιανές αρχές να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία, να αρχίσουν διάλογο με την αντιπολίτευση και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ελεύθερη πολιτική συζήτηση και τον ανταγωνισμό, στις οποίες τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών, περιλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς», κατέληξε.

Τον Δεκέμβριο του 2017, μετά τη διάλυση του CNRP, η ΕΕ είχε διακόψει την οικονομική αρωγή της προς την εκλογική επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διοργάνωση των εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading