Ξεκίνησε η μητέρα των μαχών στην πΓΔΜ με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζαέφ, να περιμένει την απάντηση των βουλευτών του VMRO στην υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο της χώρας του.
Η διαδικασία της ψήφισης από τη σκοπιανή Βουλή θα σηματοδοτήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα.
Το πρώτο σενάριο είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών (στις 25 Νοεμβρίου ή στις 2 Δεκεμβρίου)ενώ το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι ο Ζάεφ βρίσκει τελικώς τους οκτώ βουλευτές που αναζητά και προχωρά η συνταγματική αναθεώρηση
Το καλό και το κακό σενάριο για την Αθήνα
Η επικράτηση του πρώτου ή του δεύτερου σεναρίου θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα.
Η πιο αισιόδοξη εκδοχή -για το Μαξίμου αλλά όχι για τον Καμμένο- θέλει τον Ζάεφ να βρίσκει τους οκτώ βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και να προχωράει άμεσα στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κάτι τέτοιο και με την προϋπόθεση ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά σημαίνει ότι η όλη διαδικασία στη γείτονα θα έχει ολοκληρωθεί χρονικά μέχρι το Φεβρουάριο.
Κατ’ επέκταση, τον Μάρτιο- όπως πολλάκις έχουν πει και ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Βούτσης- η συμφωνία θα πάρει το δρόμο της κύρωσης και για την ελληνική Βουλή.
Η δεύτερη και όχι τόσο θετική εκδοχή- στην οποία ποντάρει, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος- θέλει τον Ζάεφ να πηγαίνει σε εκλογές.
Επ’ αυτού κοινή εκτίμηση των κυβερνητικών είναι πως «από το αποτέλεσμα θα κριθεί και η τύχη της συμφωνίας». Ο Ζάεφ είναι γνωστό ότι προσδοκά διάσπαση του VMRO με στόχο να κατέβει στις εκλογές κόμμα της δεξιάς που θα στηρίζει τη συμφωνία. Το μόνο βέβαιον είναι ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός θα πάει σχετικά πίσω, με τον Μάρτιο να μοιάζει -στην καλύτερη περίπτωση- ως ο μήνας που η όλη διαδικασία θα τελειώσει στη γείτονα.
Πάντως, από το Μαξίμου έχουν αποφασίσει να φέρουν τη συμφωνία στη Βουλή το αργότερο τον Απρίλιο και σε κάθε περίπτωση προτού ο Τσίπρας οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Και πεποίθησή τους είναι πως η συμφωνία θα περάσει με ασφαλή πλειοψηφία.