Επτά «μνημεία» που έζησαν τον εφιάλτη της Παναγίας των Παρισίων

Επτά «μνημεία» που έζησαν τον εφιάλτη της Παναγίας των Παρισίων

Πριν από την Παναγία των Παρισίων υπήρξαν επτά σπουδαία μνημεία ανά τον κόσμο, τα οποία υπέστησαν σοβαρές φθορές ή και καταστροφές.

Για αρχή το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο: τη νύχτα της 2ας προς 3η Σεπτεμβρίου 2018, το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο έγινε στάχτη μετά τη φωτιά που ξεκίνησε από το σύστημα κλιματισμού και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μεγαλύτερο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Λατινική Αμερική τον Ιούνιο του 2018 γιόρταζε τα 200 χρόνια λειτουργίας του και φημιζόταν για τον πλούτο των παλαιοντολογικών συλλογών του.

Υπήρχε η Ιερά Σινδόνη διασώθηκε από τις φλόγες σε πυρκαγιά του 1997 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και το Βασιλικό Ανάκτορο του Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία. Πρόκειται για το σάβανο με το οποίο φέρεται – σύμφωνα με την παράδοση- να τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση.

Το Θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας επλήγη το 1996, όταν η λυρική σκηνή «Λα Φενίτσε» της Βενετίας καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Δύο ηλεκτρολόγοι καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε έξι και επτά χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι έβαλαν τη φωτιά ώστε να μην πληρώσουν τα πρόστιμα για την καθυστέρηση των εργασιών. Το θέατρο άνοιξε εκ νέου τις πύλες του το 2004.

Το Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης το 1994 έπιασε φωτιά από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, τραυματίζοντας ελαφρά έναν άνθρωπο. Το θέατρο ανοικοδομήθηκε.

Στις 20 Νοεμβρίου 1992, όλη η βορειοανατολική πλευρά του πύργου του Ουίνδσορ, της βασιλικής κατοικίας δυτικά του Λονδίνου, επλήγη από πυρκαγιά. Ο πύργος άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για το κοινό το 1997, έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης 100 δωματίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Υπάρχουν και άλλα μνημεία που έχουν βιώσει τέτοιες στιγμές. Τη νύχτα της 25ης προς 26η Αυγούστου 1992, από τα βουνά που δεσπόζουν στο Σαράγεβο, Σέρβοι στρατιώτες πυρπολούν την εθνική βιβλιοθήκη της Βοσνίας, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1896. Από τις φλόγες διασώθηκαν μόλις 300.000 από τα δύο και πλέον εκατομμύρια βιβλία της βιβλιοθήκης, ανάμεσά τους πολλά σπάνια βιβλία. Η νέα βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 2014.

Το 1951, το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε από μια πειραματική έκρηξη πυροτεχνήματος που προβλεπόταν για την παράσταση της Βαλκυρίας, της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Επαναλειτούργησε το 1962 έπειτα από εργασίες 11 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading

Play