Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι καταιγιστικές. Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της χώρας. Ο Νίκολας Μαδούρο αρνείται να αποχωρήσει. Ποια είναι η θέση των διαφόρων χωρών;

O αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της χώρας και οι ΗΠΑ τον αναγνώρισαν ήδη ως νόμιμο νέο Πρόεδρο. Εν τω μεταξύ χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της χώρας διαδηλώνοντας εναντίον του μέχρι σήμερα πρόεδρου Νίκολας Μαδούρο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι η χώρα του τάσσεται στο πλευρό του νέου μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας. Ο Χουάν Γκουαϊδό έχει επίσης την αναγνώριση των λατινοαμερικάνικων χωρών, όπως της Βραζιλίας, Παραγουάης, Κολομβίας, Χιλής, Περού, Αργεντινής, Γουατεμάλας, Κόστα Ρίκα, Παναμά και Εκουαδόρ. Ο Καναδάς υπέγραψε μια κοινή δήλωση της αποκαλούμενης ομάδας της Λίμα, η οποία επίσης στηρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Εκτός αυτού ο Χουάν Γκουαϊδό φαίνεται πως έχει και την αμέριστη συμπαράσταση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Ο υπουργός της Γεωργίας δήλωσε επίσης ότι τον αναγνωρίζει.

Η κυβέρνηση του Μεξικού τηρεί μια πιο διπλωματική στάση ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ωστόσο προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι μεταξύ των σχέσεων των δυο χωρών.

Η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας

Το Μεξικό από κοινού με την Παραγουάη κάλεσε σε διάλογο τις αντίπαλες πλευρές. Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο. Ακόμη οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας εξακολουθούν να στηρίζουν τον Νίκολας Μαδούρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Ρωσίας θεωρούν πως ο Μαδούρο είναι ο νόμιμος Πρόεδρος της χώρας.

Η θέση της ΕΕ είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις φωνές του λαού της Βενεζουέλας για δημοκρατία. Ο λαός έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά και να αποφασίζει για το μέλλον του, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή θέση. Ωστόσο η ΕΕ δεν προχώρησε σε ρητή αναγνώριση του νέου Προέδρου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έγραψε από την πλευρά του στο twitter: «Μετά την παράνομη εκλογή του Νίκολας Μαδούρο τον Μάιο του 2018 η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Όσον αφορά τη θέση της Γερμανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ελεύθερων εκλογών.

Τέλος, η Κίνα έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στην κρίση στη Βενεζουέλα.

Πηγή: DW

Loading

Play