Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, δημοσίευσε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία η χώρα η οποία μπορεί να πληγεί περισσότερο η αγορά εργασίας της από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, είναι η Γερμανία, στην οποία έως και 100.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν την δουλειά τους.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας της Χάλε (IWH) και του Πανεπιστημίου Μαρτίνου Λούθηρου στη Χάλε-Βίτενμπεργκ θεωρούν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι θέσεις εργασίας στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενώ στην ανατολική Γερμανία δεν κινδυνεύουν σχεδόν καθόλου.
«Σε καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις» στον τομέα της απασχόλησης, όσο στη Γερμανία, εξήγησε στην εφημερίδα ο Όλιβερ Χολτεμέλερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αυτής.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μόνο τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της μείωσης των εξαγωγών εξαιτίας των νέων τελωνειακών δασμών που θα επιβάλλονταν στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Δεν συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες για την αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα, η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται ότι θα πληγεί περισσότερο από τη μείωση των εξαγωγών. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, μπορεί να επηρεαστούν 500 εργαζόμενοι στη μονάδα της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ και άλλοι 265 στο εργοστάσιο της BMW στο Ντίνγκολφινγκ-Λάνταου, στη Βαυαρία.
Μετά τη Γερμανία, η μελέτη αυτή θεωρεί ότι η Γαλλία είναι η χώρα της ΕΕ που θα επηρεαστεί περισσότερο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αφού θα κινδυνεύσουν 50.000 θέσεις εργασίας. Στην Κίνα, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 59.000. Αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τις σοβαρότερες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν η Μάλτα και η Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, 612.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας ενός άτακτου Brexit.