Να εξηγήσει τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιδείνωση των δημοσιονομικών της μεγεθών θα καλέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ιταλία, καθώς προετοιμάζει μία έκθεση που θα οδηγήσει πιθανότατα σε πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης.
Το αίτημα της Κομισιόν, με τη μορφή της επιστολής στον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, θεωρείται νομικής υποχρέωση στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας, όταν μία χώρα με χρέος άνω του 60% ΑΕΠ δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του.
Τι συμβαίνει με το ιταλικό δημόσιο χρέος
Το ιταλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 σε 132,2% το 2018 και προβλέπεται να ανέβει στο 133,7% φέτος και στο 135,2% το 2020, σύμφωνα με την Κομισιόν. Το διαθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας, το οποίο σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θα έπρεπε να μειώνεται κατά 0,6% του ΑΕΠ ετησίως έως τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, αυξάνεται σταθερά από το 2015. Υπολογίζεται ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,4% φέτος και στο 3,6% του ΑΕΠ το 2020, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο μείγμα πολιτικής.
Σύμφωνα με το Reuters η επιστολή θα σταλεί εντός της ημέρας, πιθανότατα αργά το απόγευμα. Εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν πείσει τις Βρυξέλλες με τις απαντήσεις της, απειλείται με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 0,2% του ΑΕΠ της). Η απόφαση για πειθαρχικά μέτρα θα πρέπει να λάγει τη στήριξη και των υπουργών Οικονομικών. Η Ιταλία είναι στην ατζέντα για τη συνεδρίαση του Eurogroup και Ecofin στις 8 και 9 Ιουλίου.