Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η εφημερίδα Vedosmosti, σε κύριό της άρθρο με αφορμή τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, η οποία έδειξε ότι ο ένας στους δύο Ρώσους δεν είναι ευχαριστημένος με την επιλογή του Ρώσου προέδρου να τοποθετήσει στη θέση του πρωθυπουργού τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Και αυτό γιατί η μερίδα αυτή των Ρώσων συνδέει τον Μεντβέντεφ με τις δυσκολίες των τελευταίων ετών και τους φόβους που προκαλεί η προοπτική της λήψης μιας σειράς νέων αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνησή του, μεταξύ των οποίων η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Levada-Centr στα τέλη Μαΐου, 51% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει το διορισμό του Μεντβέντεφ στη θέση του πρωθυπουργού, το 41% τον εγκρίνει και το υπόλοιπο 8% δεν μπόρεσε να απαντήσει. Τα αποτελέσματα ενός άλλου ερευνητικού κέντρου, του «Ιδρύματος Κοινής Γνώμης», είναι διαφορετικά. Ωστόσο και με βάση τα αποτελέσματα αυτά, οι δυσαρεστημένοι με τον ‘πρώην-νέο’ πρωθυπουργό είναι περισσότεροι από τους ευχαριστημένους.
«Το παράδοξο είναι ότι πολλοί Ρώσοι, ψηφίζοντας στις προεδρικές εκλογές υπέρ του Πούτιν, ήλπιζαν ότι θα υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο, καθώς οι περισσότεροι υπονοούσαν ότι οι αλλαγές αυτές θα βελτίωναν την καθημερινότητά τους και το βιοτικό τους επίπεδο» εκτιμά ο κοινωνιολόγος του Levada-Centr Ντενίς Βολκόφ, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο Μεντβέντεφ δεν είναι εκείνος ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να γίνει το σύμβολο τέτοιων αλλαγών, αλλά αντίθετα το όνομά του το συνδέουν με τις οικονομικές δυσκολίες και κατ’ επέκταση με τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των τιμών».
Η εφημερίδα εκτιμά ότι η εξουσία και η προπαγάνδα επιδιώκουν, και το επιτυγχάνουν, να διαχωρίσουν τον αρχηγό του κράτους, με τον οποίον ο κόσμος έχει συνδέσει τις ελπίδες του για κάτι το καλύτερο, από τον πρωθυπουργό, στον οποίο μετατίθενται οι ευθύνες για τη μη υλοποίηση των κατευθύνσεων του προέδρου.
Η Vedomosti επισημαίνει ακόμη ότι αυτήν την περίοδο η δημοτικότητα του Μεντβέντεφ πέφτει, επειδή η κυβέρνηση συζητά την επικειμένη αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, όπως και επειδή ο κόσμος φοβάται ότι θα υπάρξουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ