Η κυπριακή Βουλή για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής

Η κυπριακή Βουλή για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής

Με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία του καταδίκασε το πραξικόπημα, την εισβολή και την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Επίσης, απέτισε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν μαχόμενοι για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, των δημοκρατικών αξιών και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον φανατισμό και τον διχασμό του λαού μας».

Το δίλημμα σήμερα «δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ομοσπονδία ή διχοτόμηση», επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης του και να κάνει αυτό που χρειάζεται για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ «δεν προτείνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποχωρήσει από τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει πως η λύση του Κυπριακού «θα είναι πικρή και οδυνηρή, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση που θα είναι διχοτομική και θα νομιμοποιεί την εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «λύση, η οποία δεν στηρίζεται στη δημοκρατία και τον αλληλοσεβασμό, δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμο κράτος, αλλά στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, θέτοντας σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι «επαναλαμβάνοντας την ίδια πολιτική, τις ίδιες τακτικές και μεθόδους, με τον ίδιο στόχο αναπόφευκτα θα καταλήγουμε στο ίδιο τραγικό δίλημμα: είτε να αποδεχθούμε λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε να έχουμε αδιέξοδο που διαιωνίζει την κατοχή και την διχοτόμηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading