Η Μέρκελ προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Η Μέρκελ προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα διέτρεχε ένας «διαφανής πολίτης» από την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας πως οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν το πάνω χέρι.

«Ό,τι κάνουμε πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο», είπε η Μέρκελ στη διάρκεια μιας συζήτησης με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κέιο του Τόκιο.

«Κάποια μέρα θα μπορούμε ασφαλώς να διαβάζουμε τις σκέψεις των ανθρώπων», είπε η Μέρκελ. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν «αλλά αν όλες οι σκέψεις μπορούν να διαβαστούν από όλους, πρέπει να αναρωτηθούμε: ‘Το θέλουμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική αλληλεπίδραση;’»

Θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το πόσο διατηρούμε την ανθρώπινη προσωπικότητά μας, είπε η Μέρκελ. Με ένα τεχνητό πόδι ή ένα μεταμοσχευμένο όργανο, εξακολουθείς να είσαι ο ίδιος άνθρωπος.

«Αλλά, αν έχω ένα τσιπ στο μυαλό μου ώστε να μπορώ να σκεφτώ πιο γρήγορα ή να σκεφτώ καλύτερα, είμαι άραγε ο ίδιος άνθρωπος; Πού τελειώνει η ανθρώπινη φύση μου;» διερωτήθηκε η καγκελάριος. «Αυτά είναι θέματα που νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε.»

Είναι αλήθεια πως δεν πρέπει κανείς «να φοβάται τόσο πολύ» ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τους ανθρώπους «εντελώς περιττούς», είπε η Μέρκελ.

Είπε ότι θα πρέπει να «αφαιρεθεί το μυστήριο» που περιβάλλει την τεχνολογία. Θα δημιουργήσει επίσης νέες θέσεις εργασίας. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως οι άνθρωποι ορίζουν «τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές» για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η Μέρκελ επιχειρηματολόγησε αργότερα σε ένα γερμανο-ιαπωνικό οικονομικό φόρουμ στο Τόκιο υπέρ μιας διεθνούς προσέγγισης για την προστασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, στην τεχνητή νοημοσύνη για παράδειγμα.

«Αυτά είναι πράγματα που εντέλει μπορούμε να προωθήσουμε μόνο μαζί διεθνώς», είπε η Μέρκελ.

«Αν ο καθένας μαγειρεύει τη δική του σούπα, θα καταστραφούμε», είπε η καγκελάριος χρησιμοποιώντας μια γερμανική έκφραση για το τι συμβαίνει όταν ο καθένας κοιτάει μόνο τον εαυτό του.

Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ιαπωνία και στη Γερμανία σε αυτόν τον τομέα, είπε, και πρόσθεσε πως η δεοντολογία και η προστασία των δεδομένων είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Ευχαρίστησε επίσης τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί έθεσε το θέμα της δεοντολογίας και της διαχείρισης των δεδομένων στην ατζέντα της προσεχούς συνάντησης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) τον Ιούνιο. Η Ιαπωνία ασκεί τώρα την προεδρία της ομάδας των 20 ηγετικών οικονομιών στον κόσμο.

Κατά το τέλος της διήμερης επίσκεψής της στην Ιαπωνία, η Μέρκελ σχεδιάζει να επισκεφθεί μια ιαπωνική εταιρία που ασχολείται με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα στην τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play