Η Πορτογαλία τιμά τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η Πορτογαλία τιμά τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μεσίστιες σημαίες και ενός λεπτού σιγή κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: η Πορτογαλία τηρεί μια ημέρα εθνικού πένθους αποτίνοντας φόρο τιμής στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως προβλέπει ο νόμος, η πορτογαλική σημαία κυματίζει μεσίστια σε όλα τα δημόσια κτίρια.

«Η βία πρέπει να λάβει τέλος και αυτή είναι μια συλλογική πρόκληση για όλη την κοινωνία και τον καθένα από εμάς. Το να θυμόμαστε τα θύματα σημαίνει ότι αρχίζουμε να ενεργούμε», έγραψε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παραμονή της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση διέκοψε την εβδομαδιαία συνεδρίασή της γύρω στο μεσημέρι προκειμένου να τηρήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δολοφονημένων Γυναικών της UMAR (Ένωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών), 28 γυναίκες σκοτώθηκαν από τον σύζυγο ή τον πρώην σύζυγό τους στην Πορτογαλία το 2018.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της οργάνωσης αυτής, η οποία κάλεσε τις γυναίκες να ντυθούν στα μαύρα, συνολικά 503 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το 2004 έως το 2018, δηλ. τουλάχιστον 33 τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Από την αρχή του έτους, τα τοπικά ΜΜΕ έχουν ήδη αναφερθεί στον θάνατο περίπου δέκα γυναικών.

«Η ‘γυναικοκτονία’ είναι μια εθνική μάστιγα στην οποία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μανουέλα Ταβάρες, μέλος της διοίκησης της UMAR, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Αυτό που συμβαίνει στα δικαστήρια είναι σκανδαλώδες» πρόσθεσε η Ταβάρες αναφερόμενη σε πολλές δικαστικές αποφάσεις που περιορίζουν τη σοβαρότητα ορισμένων περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αυτής, ένας δικαστής εφετείου του Πόρτο (βόρεια) εξαιρέθηκε την Τετάρτη από μια τέτοια υπόθεση έχοντας προκαλέσει σάλο αφού έκρινε πως η εξωσυζυγική σχέση μιας γυναίκας αποτελούσε ελαφρυντικό για τη βία που είχε υποστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play