Η υπότροφος της Άμαλ Κλούνεϊ σκοπεύει να «πολεμήσει» τους γάμους παιδιών

Η υπότροφος της Άμαλ Κλούνεϊ σκοπεύει να «πολεμήσει» τους γάμους παιδιών

Η 16χρονη που έλαβε την ετήσια υποτροφία που προσφέρει η Άμαλ Κλούνεϊ δήλωσε σήμερα (Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018) ότι επιθυμεί να πολεμήσει για να εξαλειφθεί ο γάμος παιδιών και για να ποινικοποιηθεί ο βιασμός μέσα στον γάμο στον Λίβανο, όπου δεν έχει θεσπιστεί κατώτατη ηλικία γάμου.

Η Κάμαρ Ομάρι, που είναι η τέταρτη Λιβανέζα έφηβη που λαμβάνει την υποτροφία αυτή που δημιούργησε η Βρετανολιβανέζα δικηγόρος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα φοιτήσει για δύο χρόνια στο κολέγιο UWC Dilijan της Αρμενίας.

«Πρέπει να θεσπιστεί κατώτατη ηλικία γάμου και πρέπει να ποινικοποιηθεί ο βιασμός μέσα στον γάμο» τόνισε η Ομάρι μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

«Ο σεξισμός και η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών εξακολουθούν να είναι διαδεδομένοι (…) Οι γυναίκες στιγματίζονται. Θεωρούνται γενικά πιο αδύναμες από τους άνδρες και αυτό πρέπει να αλλάξει» πρόσθεσε.

Οι νόμοι που καθορίζονται από τις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου επιτρέπουν σε κορίτσια μικρότερα των 15 ετών να παντρεύονται, γεγονός που έχει ωθήσει πολλές οικογένειες Σύρων προσφύγων που δεν έχουν χρήματα για φαγητό ή ενοίκιο να παντρέψουν τις κόρες τους, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Άμαλ Κλούνεϊ είναι δικηγόρος στο Λονδίνο και έγινε γνωστή καθώς εκπροσώπησε γυναίκες της μειονότητας Γιαζίντι που έπεσαν θύματα σεξουαλικής σκλαβιάς, βιασμών και γενοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Η Ομάρι δήλωσε ότι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα της Κλούνεϊ και να πολεμήσει υπέρ «των ανθρώπων που έχουν ανάγκη», όπως για παράδειγμα οι περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες που διαμένουν στον Λίβανο, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη φτώχεια.

«Κάθε άνθρωπος αξίζει παιδεία, υγεία και ασφάλεια και οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν τα έχουν αυτά εδώ. Είναι πολύ άδικο» κατήγγειλε η Ομάρι.

«Θέλω να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους και να τους ακούσω. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η αλλαγή και αυτό κάνει και η Άμαλ. Ακούει τους ανθρώπους και τους υπερασπίζεται» εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play