Η Φινλανδία ανέλαβε σήμερα την εναλλασσόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, διαδεχόμενη τη Ρουμανία, με την κεντρική θεματική της προεδρίας της να συνοψίζεται στον τίτλο «Βιώσιμη Ευρώπη—Βιώσιμο Μέλλον».
Η επιδίωξη της φινλανδικής προεδρίας είναι να προωθήσει την «παγκόσμια ηγετική θέση» της ΕΕ στη «δράση για το περιβάλλον».
Αυτό συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση η Ευρώπη να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Άντι Ρίνε σε ομιλία του στο φινλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Η Φινλανδία θα επιδιώξει επίσης να υπερασπίσει ευρωπαϊκές αξίες όπως είναι «το κράτος του δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, η δημοκρατία», πρόσθεσε ο Ρίνε.
Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το τρέχον εξάμηνο η ΕΕ θα είναι το Brexit, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναβλήθηκε και πλέον είναι προγραμματισμένο να γίνει την 31η Οκτωβρίου.
Η απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Το κόμμα της, οι Συντηρητικοί, βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη του, που θα διαδεχθεί τη Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Μπόρις Τζόνσον, ένθερμος υποστηρικτής του Μπρέξιτ, θεωρείται το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Τζόνσον τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης. Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κατ’ επανάληψη κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Εάν η κατάσταση δεν μεταβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου 2019, το ΗΒ ενδέχεται να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αμφότερα τα μέρη.