Η ώρα της κρίσης έφτασε για τη Βουλή των Σκοπίων

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τη Βουλή των Σκοπίων

Στην Βουλή της ΠΓΔΜ παίζεται η επόμενη πράξη για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Η μητέρα των μαχών για τον Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη σε μία μάχη η οποία έκβαση της οποίας ακόμη φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ θα συζητήσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, με την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

 

Loading

Play