ΙΑΕΑ: Το Συμβούλιο διοικητών αποφάσισε το χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή

ΙΑΕΑ: Το Συμβούλιο διοικητών αποφάσισε το χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή

Το Συμβούλιο διοικητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αποφάσισε σήμερα το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου γενικού διευθυντή της υπηρεσίας μετά τον θάνατο στα μέσα Ιουλίου του Ιάπωνα Γιουκίγια Αμάνο, με την ελπίδα ότι ο διάδοχός του θα αναλάβει καθήκοντα «το αργότερο» τον Ιανουάριο, σε ένα τεταμένο διεθνές πλαίσιο.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων ορίστηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου 2019 και το «Συμβούλιο ελπίζει ότι θα μπορέσει να διορίσει έναν γενικό διευθυντή τον Οκτώβριο του 2019». «Προβλέπει σε κάθε περίπτωση ότι [ο νέος γενικός διευθυντής] θα αναλάβει καθήκοντα το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2020», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η IAEA.

Επικεφαλής της IAEA για δέκα χρόνια, ο Γιουκίγια Αμάνο πέθανε στις 18 Ιουλίου σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας την υπηρεσία χωρίς διευθυντή την ώρα όπου κινητοποιείται για την επιτήρηση των πυρηνικών δεσμεύσεων του Ιράν βάσει της συμφωνίας του 2015.

Ο Ρουμάνος διπλωμάτης Κορνέλ Φερούτα ορίστηκε στις 25 Ιουλίου προσωρινός γενικός διευθυντής. Μέχρι τώρα επικεφαλής συντονιστής του γραφείου του γενικού διευθυντή, ο Φερούτα, 43 ετών, κατείχε εδώ και δέκα χρόνια διάφορες θέσεις στην υπηρεσία με έδρα τη Βιέννη.

Φαίνεται πως είναι ένα από τα φαβορί για να αναλάβει τα ηνία του οργανισμού μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Ο πρεσβευτής της Αργεντινής στην IAEA Ραφαέλ Γκρόσι είναι επίσης υποψήφιος.

Στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες διαρκούν περίπου ένα έτος.

Η IAEA, στην οποία συμμετέχουν 171 χώρες-μέλη, έχει κεντρικό ρόλο στον αγώνα κατά της διάδοσης των πυρηνικών επιτρέποντας να επαληθευθεί το κατά πόσον οι χώρες-μέλη της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Το Συμβούλιο διοικητών αποτελείται από 35 χώρες-μέλη, περιλαμβανομένων των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων.

Σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από την πυρηνική συμφωνία του 2015, η Τεχεράνη ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου να αθετεί ορισμένες από τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμά της. Η IAEA, ειδικοί της οποίας ελέγχουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, επιβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υπερβεί κάποια όρια που είχαν τεθεί.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading