Ινδία: «Εκρηκτικό» το κλίμα σε ναό που επιτρέπεται η είσοδος σε γυναίκες
φωτ. αρχείου

Ινδία: «Εκρηκτικό» το κλίμα σε ναό που επιτρέπεται η είσοδος σε γυναίκες

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Ινδίας προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές στο κρατίδιο της Κεράλα, στο νότιο τμήμα της χώρας, θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους αν αξιωματούχοι επιχειρήσουν να επιτραπεί σε γυναίκες να μπουν σε ινδουιστικό ναό, ο οποίος έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο έντονης διαμάχης.

Μια πολιτική χροιά στην πολεμική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι να κερδίσει έδαφος στην Κεράλα, όπου δεν είχε ποτέ μεγάλα ποσοστά και κέρδισε μόλις μια από τις 98 έδρες στις πρόσφατες αμφιλεγόμενες εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη της εθνοσυνέλευσης του κρατιδίου το 2016.

Οι διαμαρτυρίες κατά της εισόδου γυναικών στον ινδουιστικό ναό έλαβαν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, με εκατοντάδες σκληροπυρηνικούς να εμποδίζουν τρεις γυναίκες να μπουν στον ναό αυτόν στη Σαμπαριμάλα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Οι διαδηλωτές αψηφούν απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, η οποία ανέτρεψε απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και δεκαετίες από κατώτερο δικαστήριο, το οποίο δεν επέτρεπε την είσοδο γυναικών που είναι σε ηλικία εμμηνόρροιας στον ναό.

«Αν η κυβέρνηση (του κρατιδίου) προσπαθήσει να εφαρμόσει την ατζέντα της στη Σαμπαριμάλα, θα το αποτρέψουμε, ακόμη και παίρνοντας τον νόμο στα χέρια μας», δήλωσε ο Κ. Σουρεντράν, γενικός γραμματέας του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος του Μόντι Μπαρατίγια Τζανάτα στο κρατίδιο αυτό.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ανακατευτεί στη Σαμπαριμάλα», πρόσθεσε.

Ο Σουρεντράν κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κεράλα, η οποία προσπάθησε να επιβάλει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ότι προκάλεσε τους πιστούς με την εντολή της στην αστυνομία να προσφέρει προστασία σε ορισμένες γυναίκες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον ναό.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ωστόσο τι σχεδιάζει να πράξει το κόμμα του για το θέμα αυτό.

Περισσότεροι από 30 ιερείς πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται η απαγόρευση της εισόδου των γυναικών ηλικίας από 10 έως 50 ετών στον ναό.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς να προσπαθούν να ηρεμήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί μια πρόκληση στην παράδοση και ανάμειξη σε θρησκευτικές υποθέσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε την παράδοση αυτή πατριαρχική.

Η πολεμική που ξέσπασε πυροδότησε το θρησκευτικό αίσθημα των ινδουιστών, με ορισμένους κατοίκους του κρατιδίου να υποστηρίζουν την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα αισθήματα των πιστών του ναού.

Αν και οι ινδουιστές αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο κρατίδιο αυτό, που έχει περισσότερους από 35 εκατομμύρια κατοίκους, σε αυτό ζουν επίσης εκατομμύρια μουσουλμάνοι και χριστιανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play