Ινδονησία: «Έτρεχα για να σωθώ από τα τεράστια κύματα»
Φωτογραφία Αρχείου

Ινδονησία: «Έτρεχα για να σωθώ από τα τεράστια κύματα»

Δραματικές οι εξιστορήσεις από αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν και επέζησαν από το καταστροφικό τσουνάμι στην Ινδονησία. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου δεν δόθηκε προειδοποίηση. Δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Ανεβαίνει από ώρα σε ώρα ο αριθμός των θυμάτων στην Ινδονησία από το καταστροφικό τσουνάμι που προκλήθηκε 24 λεπτά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατάου, με αποτέλεσμα να προκληθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό νωρίτερα το μεσημέρι ο αριθμός των νεκρών υπερέβαινε τους 222, οι τραυματίες τους 843, ενώ υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι. Τις πληροφορίες έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Γιουσούφ Καλά, σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους.

Δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων

Το τσουνάμι, για το οποίο δεν δόθηκε προειδοποίηση, «χτύπησε» πολλές ακτές των νήσων Σουμάτρα και Ιάβα, όπου βρίσκονται και αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί. Οι εικόνες που μεταδίδουν οι τηλεοράσεις είναι δραματικές. Σε μία διακρίνεται η ορμή του νερού να συμπαρασύρει σκηνή, όπου εμφανίζονταν μουσικό συγκρότημα σε γιορτή εταιρείας με την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εκατοντάδες σπίτια στην παραλιακή ζώνη καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να βρουν καταφύγιο στα ψηλότερα σημεία. «Έτρεχα σαν τρελός για να σωθώ και να μη με παρασύρουν τα κύματα που είχαν ύψος ανάμεσα στα 15 με 20 μέτρα» περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε ο νορβηγός τουρίστας Οστέι Λουντ Άντερσον, σε ανάρτηση στο facebook. «Το επόμενο κύμα έπεσε πάνω στο ξενοδοχείο που ήταν η οικογένειά μου. Τελικά μπορέσαμε να περάσουμε μέσα από δάση και χωριά μέχρις ότου φτάσουμε σε μια υψηλότερη περιοχή, όπου ντόπιοι μας πρόσφεραν στέγη και φροντίδα».

Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι πολύ δύσκολο, γιατί πολλοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από κορμούς δέντρων, αυτοκίνητα και κομμάτια από κατεστραμμένα σπίτια. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν Γερμανοί. Ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος Μέρκελ έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στον πρόεδρο της Ινδονησίας, Γιόκο Βιντόντο.

Η Ινδονησία σε σεισμογενή περιοχή

Πληροφορίες από το ινδονησιακό Κέντρο Ηφαιστειολογίας αναφέρουν ότι το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα έδειχνε από ημέρες σημάδια έντονης δραστηριότητας. Σήμερα, άρχισε να βγάζει λάβα και καπνό επί 13 λεπτά, με αποτέλεσμα, όπως εικάζουν οι ειδικοί, να προκληθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι ένα από τα 127 στην Ινδονησία, όλα ενεργά. Η χώρα, που αποτελείται από 17.000 μεγάλα και μικρά νησιά, δημιουργήθηκε από την σύγκλιση 3 μεγάλων τεκτονικών πλακών, της ευρωασιατικής, της πλάκας του Ειρηνικού και του Ινδο-Ειρηνικού και βρίσκεται στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς στον Ειρηνικό. Άρα γεωγραφικά βρίσκεται σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή.

Ήδη τέλος Σεπτεμβρίου, ένα άλλο τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ, κατέστρεψε την πόλη Παλού και τα περίχωρά της στη νήσο Σουλαέζι προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς. Να προσθέσουμε ότι πριν από 14 χρόνια, παρά 3 ημέρες, τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων, 168.000 εξ αυτών στην Ινδονησία.

Πηγή: DW

Loading