Ιστορική κίνηση της Β. Κορέας για παράδοση λειψάνων Αμερικανών

Ιστορική κίνηση της Β. Κορέας για παράδοση λειψάνων Αμερικανών

Ως μικρή αλλά σημαντική διπλωματική επιτυχία για την κυβέρνηση Τράμπ εκλαμβάνεται ο επαναπατρισμός των σορών στρατιωτικών που αγνοούνταν από την εποχή του πολέμου της Κορέας (1950-53).

Όπως έγινε γνωστό, οι αρχές της Βόρειας Κορέας παρέδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ 55 μικρές κάσες που πιστεύεται ότι περιέχουν τα λείψανα αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα από πλευράς Πιονγκγιάνγκ για την εφαρμογή μιας από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Έπειτα από τόσα πολλά χρόνια, αυτή θα είναι σπουδαία στιγμή για τόσες πολλές οικογένειες. Ευχαριστίες στον Κιμ Γιονγκ Ουν», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Νωρίτερα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «μας ενθαρρύνουν οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας», μια σειρά ενεργειών της «που ευνοούν τις θετικές αλλαγές».

Μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε δεκάδες σορούς Αμερικανών στρατιωτών πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας προσγειώθηκε στη βάση Οσάν

Αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε τις σορούς των πεσόντων αμερικανών στρατιωτών, απογειώθηκε από τη Γουονσάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και προσγειώθηκε στη νοτιοκορεάτικη αεροπορική βάση Οσάν περί τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Εκεί περίμεναν αμερικανοί στρατιωτικοί με τις επίσημες στολές τους για μια τελετουργία επαναπατρισμού.

Η παράδοση των σορών έγινε στην 65η επέτειο της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης.

Πάνω από 7.700 αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν εμπλακεί στον Πόλεμο της Κορέας συνεχίζουν να αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Οι 5.300 από αυτούς είχαν χαθεί σε εδάφη που ανήκουν στη σημερινή Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Loading

Play