Ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας

Ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας

Νέα κρίση αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Το δολάριο για πρώτη φορά έφτασε στις 6,24 λίρες και το ευρώ στις 7,15. Ενδεχόμενη λύση η αύξηση των επιτοκίων.

Με την κρίση Τουρκίας – ΗΠΑ, κάθε μέρα η λίρα αγγίζει και σε νεα ιστορικά χαμηλά. Με την επιστροφή της επιτροπής διαπραγματεύσεων που γύρισε άπρακτη από την Ουάσιγκτον, σήμερα έχουμε νέες σεισμικές δονήσεις στην τουρκική οικονομία. Το δολάριο για πρώτη φορά έφτασε στις 6,24 λίρες και το ευρώ ανήλθε στο 7,15. Αντιστοίχως ανεβαίνει και ο χρυσός, ενώ καταρρέει το χρηματιστήριο.

Ο Προέδρος Ερντογάν στην πιο κρισιμη οικονομική καμπή της διακυβέρνησης του από το 2002 απαντά με την δήλωση “μην δινεται σημασία στις εκστρατείες αυτές. Αν εκείνοι έχουν το δολάριο, εμείς έχουμε τον λαό, το δίκιο, και τον Θεό μας”.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ -Τουκίας που φαινομενικά ξέσπασε για την υπόθεση του πάστορα Μπρόνσον είναι πολύ βαθύτερη και ξεκινά από την διάσταση απόψεων για την επόμενη ημέρα στην βόρεια Συρία και το Ιράκ, με τους Αμερικανούς να στηρίζουν τους Κούρδους, την αγορά των S400 και την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας, την υπόθεση Γκιουλέν, αλλά και τις πολύκροτες δίκες για την Χαλκ Μπάνκ και τον φυλακισμένο αντιπρόεδρό της στις ΗΠΑ. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και αυτά τα ζητήματα.

Ενδεχόμενη λύση η αύξηση των επιτοκίων

Αν και το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και δεν αφορά απλά την οικονομία της χώρας, οικονομολόγοι συγκλίνουν στο ότι, το μόνο πιθανώς πραγματικά αποτελεσματικό όπλο στην φαρέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, είναι η αύξηση επιτοκίων, κάτι για το οποίο προηγουμένως ίσως και δημόσια θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο ίδιος ο Ερντογάν ή ο γαμπρός του Μπεράτ Άλμπαιρακ που βρίσκεται στο τιμόνι της οικονομίας.

Οικονομολόγοι τονίζουν ότι σε μια αγορά όπου ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 16%, τα επιτόκια πρέπει να είναι πάνω από 20% και όχι στο 17,75 που βρίσκονται τώρα.

Το κλειδί όμως βρίσκεται στην εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και η εξαγγελία ότι ο τρίτος πυρινικός αντιδραστήρας της Τουρκίας θα γίνει στην ανατολική Θράκη με τους Κινέζους, την ώρα μάλιστα που κυκλοφορούν φήμες ότι η Άγκυρα τα μπρούσε να συνάψει και συμφωνία δανεισμού σε γουαν σίγουρα δεν βοηθά την κατάσταση.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading

Play