Ιταλία: Εβδομάδα αποφασιστικής σημασίας για την κυβέρνηση Κόντε

Ιταλία: Εβδομάδα αποφασιστικής σημασίας για την κυβέρνηση Κόντε

Η Ιταλία μπαίνει σήμερα σε μια εβδομάδα αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, η οποία βρίσκεται σε επιθανάτια αγωνία από την Πέμπτη που ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε τη θανάτωσή της.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερουσίας θα συνεδριάσουν το απόγευμα (από τις 17:00 ώρα Ελλάδας) όμως ήδη από το πρωί το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), ο πρώην σύμμαχος με τον οποίο ο Ματέο Σαλβίνι διέρρηξε ξαφνικά τις σχέσεις, αναμένεται να κηρύξει πανστρατιά.

Αυτός που οι οπαδοί του αποκαλούν «Il Capitano» (ο Καπετάνιος), θα συνασπίσει τους δικούς του μέσα στο απόγευμα.

Στόχος του είναι να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την πίεση για να επιτύχει την ψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης το αργότερο στις 20 Αυγούστου και τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο ώστε να επωφεληθεί από τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν 36% έως 38% της πρόθεσης ψήφου.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Ματέο Σαλβίνι συνέχισε την επικοινωνιακή του «περιοδεία στις παραλίες» για να κερδίσει τους ψηφοφόρους του Νότου, που μέχρι τώρα υποστήριζαν το M5S, τον επί 14 μήνες εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Επαφή με το πλήθος, σέλφι, διάλειμμα για να γευματίσει γυμνός από τη μέση πάνω στην άμμο ή αυτοσχέδιος DJ, ο Σαλβίνι κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τους ψηφοφόρους.

«Έχει αναλάβει δράση, δεν φοβάται», έλεγε το Σάββατο στην Απουλία ο Νικόλα Ντ’Εκλεσίς, ένας πρώην ψηφοφόρος του M5S που έγινε οπαδός της Λέγκα. Ο Ματέο Σαλβίνι συνάντησε πάντως αντιδράσεις στη Βασιλικάτα και στη Σικελία, όπου μερικοί θύμισαν στον Λομβαρδό τις παλιές δηλώσεις του εναντίον του «Νότου που ζει με επιδόματα».

Ο Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε τους λόγους του διαζυγίου του με τα Πέντε Αστέρια, επικρίνοντας τα πολλά τους «όχι» στα μεγάλα έργα ή στη μείωση των φόρων.

Γιατί εκλογές τώρα; Διότι «δεν θέλουμε πια μια κυβέρνηση που τσακώνεται συνεχώς, χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση για πέντε χρόνια».

«Ένας κίνδυνος για τη χώρα»

Στη Ρώμη, μετά το αρχικό σοκ, το στρατόπεδο που αντιτίθεται στις άμεσες εκλογές άρχισε να κινητοποιείται.

Ο πρώην σύμμαχος του Σαλβίνι και επικεφαλής του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν, πριν από την επιστροφή στις κάλπες, την προβλεπόμενη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών.

«Ας καταργήσουμε 345 έδρες (σ.σ.: αυτή τη στιγμή είναι 950, αριθμός ρεκόρ) και τους μισθούς τους» για να τους επανεπενδύσουμε «σε σχολεία, σε δρόμους, σε νοσοκομεία».

Ο ιδρυτής του M5S, ο Μπέπε Γκρίλο, βγήκε από τη σιωπή του για να υποστηρίξει τον Ντι Μάιο και να προτείνει «ένα δημοκρατικό μέτωπο» ικανό να εμποδίσει «τους βαρβάρους» να πάρουν την εξουσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα (Απρίλιος 2013-Φεβρουάριος 2014) δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ανησυχεί πολύ» με την άνοδο του Σαλβίνι και πως, αν δεν τον σταματήσει κάποιος (τον Σαλβίνι), θα μπορούσε να κερδίσει την «απόλυτη πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο.

«Θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα», προειδοποίησε, εκτιμώντας πως «ο κ. Σαλβίνι και οι ιδέες του περί της εθνικής κυριαρχίας θα μπορούσαν να παρασύρουν τη χώρα έξω από την Ευρώπη».

Ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία, ο Ματέο Ρέντσι (Φεβρουάριος 2014-Δεκέμβριος 2016), ο οποίος εξακολουθεί να είναι ένας από τους ηγέτες του σχηματισμού του, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), έκανε «μια συγκεκριμένη πρόταση» για να «μην παραδοθεί στην εξτρεμιστική δεξιά το μέλλον των παιδιών μας».

Η πρόταση είναι όλοι οι βουλευτές, περιλαμβανομένων αυτών της Λέγκα, να υποστηρίξουν μια «θεσμική κυβέρνηση» που θα μπορούσε να είναι μια «νέα κυβέρνηση Κόντε» σχηματισμένη από το M5S –που έχει σχετική πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου — με την έξωθεν στήριξη άλλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων το PD.

Αμέσως ο Σαλβίνι κατήγγειλε «μαγειρέματα» και «παλατιανούς ελιγμούς». «Με λένε δικτάτορα, όμως ένας δικτάτορας δεν ζητάει ψηφοφορίες», δήλωσε ο Σαλβίνι από τη Σικελία, εκτιμώντας πως «αυτοί που δεν θέλουν να ψηφίσουν είναι αυτοί που δεν αγαπούν τη δημοκρατία».

Για να επισπεύσει την πτώση της κυβέρνησης Κόντε, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ πως είναι έτοιμος για μια παραίτηση των επτά υπουργών της Λέγκα. Οι παραιτήσεις αυτές θα ήταν ένα μέσο για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του στρατοπέδου που δεν θέλει εκλογές και για να αποφύγει ενδεχόμενη αποτυχία της πρότασης μομφής της Λέγκα, η οποία διαθέτει μόνο 58 από τους 319 γερουσιαστές.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play