Κολομβία: Δεν θα «ξαναπάρουμε τα όπλα» δηλώνει ο ηγέτης των FARC

Κολομβία: Δεν θα «ξαναπάρουμε τα όπλα» δηλώνει ο ηγέτης των FARC

Τα μέλη των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) δεν θα «ξαναπάρουν τα όπλα», διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, ο ηγέτης της οργάνωσης — που αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά το 2016 — παρά τις δολοφονίες δεκάδων άλλοτε γκεριγέρος και παρά το ότι δεν εφαρμόστηκε πλήρως η συμφωνία ειρήνης που συνήφθη πριν από δύο χρόνια.

«Δεν θα ξαναπάρουμε τα όπλα, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι υπάρχουν σήμερα ανώτερες μορφές πάλης», είπε ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστός με το nom de guerre Τιμοσένκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο στην Μπογοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Η συμφωνία που υπεγράφη την 26η Νοεμβρίου 2016, έπειτα από μια διαπραγμάτευση που κράτησε τέσσερα χρόνια στην Κούβα, έβαλε τέλος στον ανταρτοπόλεμο της οργάνωσης αυτής, που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα. Περίπου 7.000 άνδρες και γυναίκες, μέλη του ένοπλου βραχίονα των FARC, κατέθεσαν τα όπλα το 2017.

Όμως «τόσο η χώρα όσο και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες των δυσκολιών που συναντήσαμε σε κάθε βήμα», τόνισε ο επικεφαλής της Εναλλακτικής Επαναστατικής Κοινής Δύναμης, όπως ονομάστηκε το πολιτικό κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκε η οργάνωση των ανταρτών, διατηρώντας το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Ο Λοντόνιο στηλίτευσε κυρίως τις δεκάδες δολοφονίες πρώην ανταρτών — έχουν ξεπεράσει τις 80 σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το κόμμα του. «Δυστυχώς, η επέτειος αυτή αμαυρώνεται από το πένθος μας», υπογράμμισε.

Ακόμη, εξέφρασε την αγανάκτησή του διότι «σχεδόν τετρακόσιοι» αντάρτες, στους οποίους βάσει της συμφωνίας θα δινόταν αμνηστία, παραμένουν ακόμα στις φυλακές, καθώς και για τη σύλληψη, τον Απρίλιο, του Χεσούς Σαντρίς, πρώην μέλους της αντιπροσωπείας των FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών και ζητούν την έκδοσή του οι ΗΠΑ.

Η συμφωνία ειρήνης εξάλλου προέβλεπε διάφορες μεταρρυθμίσεις — κυρίως μια αγροτική μεταρρύθμιση — που ακόμη δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή, καθώς και την ίδρυση ενός ειδικού συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης, που θα εγγυάτο την αποκάλυψη της αλήθειας, την απονομή δικαιοσύνης και την προσφορά αποζημιώσεων στα θύματα. Τα ειδικά δικαστήρια άρχισαν να λειτουργούν μόλις φέτος.

Η δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, που διαδέχθηκε τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, έχει εξαγγείλει αλλαγές στη συμφωνία ειρήνης, κάτι που προκαλεί πολλές εντάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading