Κούβα: «Δεν στείλαμε στρατό στη Βενεζουέλα»
Φωτό αρχείου

Κούβα: «Δεν στείλαμε στρατό στη Βενεζουέλα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες χαρακτήρισε την Τρίτη «απαράδεκτες» τις κατηγορίες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο κουβανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη Βενεζουέλα και προστατεύουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε πως η Κούβα έχει έναν ιδιωτικό στρατό στη Βενεζουέλα, είναι απαράδεκτες. Τον προτρέπω να παρουσιάσει τις αποδείξεις. Η κυβέρνησή μας απορρίπτει αυτή τη συκοφαντία με τον πιο σθεναρό και κατηγορηματικό τρόπο», τόνισε ο Ροδρίγκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας, η Ουάσινγκτον «συνεχίζει να προετοιμάζει μια στρατιωτική επέμβαση, με ανθρωπιστικό πρόσχημα», στη Βενεζουέλα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι περίπου 20.000 Κουβανοί που βρίσκονται στη Βενεζουέλα είναι επαγγελματίες της υγείας, κυρίως γιατροί, διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ. Την περασμένη εβδομάδα, η Αβάνα έκανε λόγο περί παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, ιδίως μελών των ειδικών δυνάμεων, στην Καραϊβική ενόψει μιας «επίθεσης» εναντίον της Βενεζουέλας «μεταμφιεσμένης σε ανθρωπιστική επέμβαση». Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έλιοτ Έιμπραμς το διέψευσε.

Ο Ροδρίγκες επανήλθε χθες Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι πολλά αεροσκάφη που αναχώρησαν από τις ΗΠΑ έκαναν σταθμούς σε χώρες της Καραϊβικής χωρίς οι κυβερνήσεις τους να είναι ενήμερες. Οι πτήσεις αναχώρησαν από στρατιωτικές βάσεις στις οποίες σταθμεύουν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των Πεζοναυτών και πιθανόν μετέφεραν άνδρες που θα αναπτυχθούν για μυστικές ενέργειες, εκτίμησε. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτές δεν είναι πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», επέμεινε. Πολλές δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευθεί στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, κοντά στη συνοριακή γέφυρα Τιενδίτας, που φρουρούν στρατιώτες της Βενεζουέλας.

Ο Ροδρίγκες έκανε λόγο για ένα «ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα κατασκευασμένο στην Ουάσινγκτον» με έναν «εντελώς κατασκευασμένο πρόεδρο» και έκρινε πως «θα αποτύχει» η απόπειρα. Αναφερόταν στον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ. Η Αβάνα, ο πιο στενός σύμμαχος του Καράκας, έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Στρατιωτικοί, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να υπογράψουν μια διακήρυξη υποστήριξης προς τον σοσιαλιστή ηγέτη, υπό το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading

Play