«Κόντρα» Ιταλίας-Μάλτας για τους πρόσφυγες

«Κόντρα» Ιταλίας-Μάλτας για τους πρόσφυγες

Δύο πλοία γερμανικών ΜΚΟ με διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται έξω από τη Μάλτα περιμένοντας κάποια από τις χώρες της ΕΕ να τους δεχθεί στο έδαφός της. Το Βερολίνο ζητά «δίκαιη κατανομή στις χώρες της ΕΕ».

Με αφορμή το δράμα των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δύο πλοία ΜΚΟ στα ανοιχτά της Μάλτας ο εκπρόσωπος της oργάνωσης Sea Watch Ρουμπέν Νοϊγκεμπάουερ δήλωσε ότι «παρά το γεγονός ότι η ακτή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, εδώ και δύο εβδομάδες η ΕΕ κρατά σε ομηρία 49 ανθρώπους».

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα μέσω εκπροσώπου του υπ. Εσωτερικών ότι η Γερμανία προτίθεται να δεχθεί στο έδαφός της πρόσφυγες, στο πλαίσιο όμως μια «δίκαιης κατανομής μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Την ίδια ώρα ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας, οι οποίες διαφωνούν για το ποίος θα έπρεπε να προσφέρει καταφύγιο στους διασωθέντες, μεταδίδει από τη Ρώμη η ανταποκρίτρια της DW Αθανασία Συγγελάκη:

Η Ιταλία είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στα δυο σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων Sea Eye και Sea Watch στην κεντρική Μεσόγειο. Το έκανε γνωστό ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και  υπουργός Eργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Συνολικά, όμως, τα ανήλικα παιδιά και οι γυναίκες- σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- είναι μόλις 11.

Η Ρώμη αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια για πρόσφυγες

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, την ίδια ώρα, στέλνει μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη τονίζοντας ότι « οι μητέρες και τα παιδιά δεν μπορούν να είναι όμηροι του εγωισμού των  χωρών της Ένωσης». Και προσθέτει ότι « η Ευρώπη αυτή δεν λειτουργεί και θα αλλάξει στις ευρωεκλογές της άνοιξης».

H Mάλτα, στα χωρικά ύδατα της οποίας βρίσκονται τα δυο σκάφη, καλεί από την μεριά της  την Ρώμη να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις και να πάρει μέρος στην συνολική κατανομή των μεταναστών και προσφύγων. Ο δε ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι  προσφέρει μόνον φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα, στους 49 μετανάστες, ενώ ζητά, παράλληλα, «να σταματήσουν οι εκβιασμοί».

Είναι σαφές ότι το όλο αυτό θέμα  συνεχίζει  να προκαλεί μεγάλες συγκρούσεις στην ιταλική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος ο Ντι Μάιο έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έρευνα η οποία να εξακριβώσει σε ποιο σημείο και υπό ποιές ακριβώς συνθήκες, οι δυο ΜΚΟ έσωσαν τους «απελπισμένους της θάλασσας».

Ενώ και στελέχη της Λέγκα, σήμερα το πρωί, επέμειναν ότι «η παλιά γραμμή της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, η οποία απορρίφθηκε δεν μπορεί να τρυπώσει, ξαφνικά, και πάλι από το παράθυρο». Ένα σαφές μήνυμα με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης, μέχρι τώρα, δεν θέλησε να ανοίξει κανένα λιμάνι της σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: DW

Loading

Play