Λήγει τα μεσάνυχτα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μιας και διευρύνονται οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους και άλλοι 77.000 Τούρκοι διώκονται με την κατηγορία πως υποστηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αύριο στο κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να συζητηθούν οι νέες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες, για τις οποίες η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αποτρέψουν «μια διακοπή στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία».
Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία
Η προτεινόμενη νομοθεσία χορηγεί εξουσίες στους τοπικούς κυβερνώντες να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους σε μέρη της επαρχίας τους αν υποπτεύονται ότι το άτομο θα διαταράξει τη δημόσια τάξη. Επίσης επιτρέπει στις αρχές να συνεχίσουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κρατούν υπόπτους έως και 12 μέρες, ενώ διευρύνει τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων.
«Ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως η λήξη της μάχης μας ενάντια στην τρομοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπουλχαμίτ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι: «η πιο ανυποχώρητη και αποφασιστική μάχη ενάντια σε όλα τα είδη τρομοκρατίας, ειδικά ενάντια στην FETO, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».