Λιθουανία: Καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ

Λιθουανία: Καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ

Δικαστήριο της Λιθουανίας καταδίκασε ερήμην σε 10 χρόνια κάθειρξη τον πρώην υπουργό Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης Ντμίτρι Γιαζόφ, με την κατηγορία ότι είναι ένοχος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς τον θεώρησε υπαίτιο για την καταστολή του κινήματος ανεξαρτησίας στις χώρες της Βαλτικής το 1991.

Το δικαστήριο του Βίλνιους επέβαλε την ποινή αυτή στον ηλικίας 94 ετών σήμερα Γιαζόφ, ο οποίος ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σ’ έναν κατάλογο 67 αξιωματούχων και αξιωματικών, στους οποίους επιβλήθηκαν διάφορες ποινές μετά την ολοκλήρωση της δίκης που διήρκεσε τρία χρόνια. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονταν μόνο δύο άτομα. Ο Γιούρι Μελ, Ρώσος υπήκοος, βετεράνος στρατιωτικός και απόστρατος συνταγματάρχης, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2014 στην Λιθουανία, και ο Ρώσος υπήκοος Γκενάντι Ιβανόφ, πρώην στρατιωτικός που ζει επίσης στο Βίλνιους. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έλεγχο σε σχέση με του Λιθουανούς δικαστές που εξέδωσαν την καταδικαστική απόφαση κατά του Γιάζοφ. Η Κρατική Δούμα είχε κάνει λόγο για «δικαστήριο με πολιτικά κίνητρα», «τιμωρητική δικαιοσύνη» και απόπειρα διαστρέβλωσης της ιστορίας.

Η υπόθεση για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν πριν από 28 χρόνια και τα οποία εξετάζονται από τη δικαιοσύνη της Λιθουανίας από τις αρχές του 2016 είναι η μεγαλύτερη υπόθεση στην ιστορία του δικαστικού συστήματος της Λιθουανίας και ως προς τον αριθμό των κατηγορουμένων και ως προς τον όγκο της δικογραφίας. Οι ανακριτικές αρχές παρέδωσαν στο δικαστήριο 700 τόμους εγγράφων , ενώ το κατηγορητήριο αποτελείται από 13 τόμους.

Η Ρωσία είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με το δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο και παραβιάζει τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης, ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που είναι σήμερα 88 ετών, είχε αρνηθεί να καταθέσει το εν λόγω δικαστήριο.

Η Λιθουανία έγινε η πρώτη σοβιετική δημοκρατία που τον Μάρτιο του 1990 κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Μόσχα, ενώ η Σοβιετική Ένωση τυπικά διαλύθηκε τον Δεκέμβριο του 1991. Τον Ιανουάριο του 1991, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρες των ειδικών δυνάμεων του σοβιετικού στρατού, όταν πλήθος διαδηλωτών προσπάθησε να καταλάβει τον πύργο της τηλεόρασης στο Βίλνιους, ενώ περισσότεροι από 700 τραυματίσθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play