Μέρκελ: Το διακύβευμα στα Δ. Βαλκάνια είναι ειρήνη ή πόλεμος

Μέρκελ: Το διακύβευμα στα Δ. Βαλκάνια είναι ειρήνη ή πόλεμος

Έκκληση της καγκελαρίου Μέρκελ για τη διατήρηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από τη γερμανική Βουλή. Το ονοματολογικό είναι ένα από τα «εύφλεκτα ζητήματα» στην περιοχή.

Η δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2018 στη γερμανική Βουλή ήταν αφιερωμένη στον προϋπολογισμό της καγκελαρίας. Παραδοσιακά όμως σε αυτή τη «γενική συζήτηση» ο εκάστοτε καγκελάριος αναφέρεται στην πολιτική και στους στόχους της κυβέρνησής του. Ένα από τα θέματα, λοιπόν, στα οποία επικεντρώθηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σήμερα το πρωί στην Μπούντεσταγκ ήταν τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Εύφλεκτα ζητήματα»

Αφορμή για την αναφορά ήταν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων την Πέμπτη στη Σόφια. Σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ οι συνθήκες που επικρατούν στα Δυτικά Βαλκάνια είναι «καθοριστικής σημασίας για το ζήτημα της ειρήνης ή του πολέμου σε μια περιοχή με την οποία η ΕΕ γειτνιάζει άμεσα». Αναφερόμενη στην ομιλία της σε «εύφλεκτα ζητήματα» που προκαλούν ένταση η καγκελάριος πρόβαλε τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τις διαφορές εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αλλά και «το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας και το πόσο δύσκολο είναι να επιλυθεί.»

Παραπέμποντας στα συνοριακά προβλήματα που επικρατούν ανάμεσα στα δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, την Κροατία και τη Σλοβενία, η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται μελλοντικά να ενταχθεί στην ΕΕ κανένα κράτος με ανοιχτά συνοριακά ζητήματα. Στη συνέχεια επιβεβαίωσε μεν την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παράλληλα όμως τόνισε ότι το ζητούμενο είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ένταξη τους στην ΕΕ. Πάντως η Άγκελα Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά για τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν να ξεκινήσουν άμεσα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα σταματήσει

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ευρωπαϊκά θέματα η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τον Ιούνιο θα επιτευχθεί συνεννόηση με τη Γαλλία για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών που θα προκύψουν στους προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Διαβεβαίωσε όμως ότι η Γερμανία θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια «αισθητά» περισσότερα χρήματα για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Το γεγονός ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σημειώνεται οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης δεν θα πρέπει «να μας ικανοποιεί», επεσήμανε ακόμη η Άγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενη προφανώς στην αγορά κρατικών ομολόγων η καγκελάριος τόνισε ότι αυτή η πολιτική της ΕΚΤ «δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ’ αόριστον». Για αυτό θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για τη θωράκιση της Ευρωζώνης. Σε αυτό θα συμβάλει η μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Όμως και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Πηγή: DW

Loading

Play