Βάρκες ξεκινούν καθημερινά από τις ακτές της Μαγιόρκα για να καθαρίσουν τη θάλασσα από σκουπίδια. Με τις… ψαριές τους βγάζουν από το νερό κάθε λογής πράγματα.
Ο Χοάν Αντροβέρ πλησιάζει με μεγάλη προσοχή με το μήκος οκτώ μέτρων καΐκι του στα βράχια ενός άδειου κολπίσκου στην ανατολική ακτή της Μαγιόρκα. Παίρνει μια απόχη και βουτάει στη θάλασσα. Με δεξιοτεχνία βγάζει από το νερό πλαστικά δοχεία που έχουν φρακάρει ανάμεσα στις πέτρες.
Στη συνέχεια επιβιβάζεται ξανά και βγαίνει στα ανοιχτά. Ο 54χρονος Ισπανός είναι αλιευτής σκουπιδιών. Από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 14 βάρκες περιπολούν καθημερινά τα νερά γύρω από τις ακτές των Βαλεαρίδων με σκοπό να μαζέψουν τα απορρίμματα που εντοπίζουν κοντά σε παραλίες και κολπίσκους.
Τους δύο πρώτους μήνες της φετινής καλοκαιρινής σεζόν ο Αντροβέρ και οι συνάδελφοί του έχουν συλλέξει ήδη πάνω από επτά τόνους σκουπιδιών από τα νερά, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενδεικτικό του πόσα σκουπίδια αλιεύονται στην περιοχή είναι ότι μόνο τον περσινό Ιούλιο είχαν μαζευτεί στις ακτές της Μαγιόρκα εννέα τόνοι σκουπιδιών.
Χοντρικά το 40% είναι πλαστικά και το 35% ξύλινα. Πάντως οι αλιευτές σκουπιδιών έχουν κατά καιρούς και άλλα καθήκοντα όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο, όταν εντοπίστηκαν δηλητηριώδεις πορτογαλικές μέδουσες κοντά στις ακτές της Μαγιόρκα, κλήθηκαν να τις απομακρύνουν από τα νερά.
Ο Αντροβέρ κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 14 χρόνια. «Κατά κύριο λόγο αποστολή μας είναι να εξασφαλίζουμε καθαρά νερά στους παραθεριστές», λέει. Στις ψαριές του όλα αυτά τα χρόνια έχει ανασύρει στην επιφάνεια της θάλασσας κάθε λογής πράγματα.
«Το πιο μακάβριο εύρημά μου είναι σίγουρα ένα ανθρώπινο πόδι που ήταν κομμένο από το γόνατο και είχε μάλιστα ένα φορεμένο παπούτσι». Αυτό είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια και ειδοποίησε άμεσα την αστυνομία. Εκτός αυτού του μακάβριου ευρήματος πάντως, ο Χοάν Αντροβέρ έχει αλιεύσει τον σκελετό μιας φάλαινας φυσητήρα, αλλά και ένα… ψυγείο που είχε φθάσει εκεί από την Κροατία!
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δραστική μείωση των σκουπιδιών
Αν και είναι γνωστό ότι η Μαγιόρκα και γενικότερα το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βαλεαρίδων είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε τουρίστες από τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία, δεν είναι αυτοί οι κύριοι υπαίτιοι για τη μόλυνση της θάλασσας με σκουπίδια.
«Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών προέρχεται από τη βόρεια Αφρική», λέει ο Χοάν Αντροβέρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χειρότερο είναι όταν πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι επί δύο με τρεις μέρες. «Τότε έρχονται όλα τα σκουπίδια από την Αλγερία», λέει κι ενώ μαζεύει ένα μικρό άσπρο κουτί από το νερό.
«Σε αυτήν έχουν σβηστεί τα γράμματα επειδή βρίσκεται πολύ καιρό μέσα στο νερό – αλλά καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα δοχείο γάλακτος από την Αλγερία». Ο ισπανός αλιευτής σκουπιδιών τονίζει ότι κάθε χρόνο μαζεύει ο ίδιος περίπου 3.000 με 4.000 τέτοια κουτιά από τη θάλασσα.
Η τοπική κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει δραστικά τον όγκο των σκουπιδιών στα τουριστικά θέρετρα. Εκτός από τους αλιευτές απορριμμάτων στη θάλασσα, «τρέχουν» και άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ για την ξηρά. Μάλιστα το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος για τα σκουπίδια.
Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι μέχρι το 2020 οι κάψουλες του καφέ, οι πλαστικές σακούλες και τα πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης θα πρέπει να είναι βιοδιασπώμενα. Στόχος των κυβερνώντων είναι να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών κατά 10% εντός των επόμενων δύο ετών.
Πηγή: Deutsche Welle