Ανησυχία και κοινωνικό προβληματισμό φαίνεται πως προκαλεί σε διεθνή επίπεδο μια νέα έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το αίσθημα της ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος σήμερα σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την πολιτικά υποκινούμενη βία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Έτσι λοιπόν, έξι στους δέκα ερωτηθέντες στην έρευνα απάντησαν ότι θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, και κατονομάζουν ως κύριες αιτίες τα επιθετικά όπλα, τα πυρηνικά ή τα χημικά, ενώ η αύξηση του πληθυσμού ή η κλιματική αλλαγή, θεωρούν πως είναι μικρότεροι κίνδυνοι.
Η έρευνα διενεργήθηκε από το ίδρυμα Global Challenges Foundation.
Σε δηλώσεις του προς το διεθνές πρακτορείο Reuters, ο Ματς Άντερσον, ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος, ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι τα υπάρχοντα συστήματα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο δεν προκαλούν πλέον στους ανθρώπους το αίσθημα της ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον Άντερσον, οι αναταράξεις στις σχέσεις των χωρών του NATO και της Ρωσίας, οι συρράξεις στη Συρία, την Υεμένη και την Ουκρανία και οι πυρηνικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αποτελούν τις κύριες αιτίες που οι πολίτες δεν αισθάνονται πια τόσο ασφαλής, όσο σε σχέση με δύο χρόνια πριν.