Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι πλέον το βασικό σενάριο, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, και το γεγονός ότι η πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται κατά μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα την εμποδίσει να συμβεί.
Μιλώντας σε εργαζόμενους στις Βρυξέλλες ο Μπαρνιέ τόνισε ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ να προετοιμαστούν οι χώρες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, «αν και ελπίζω ακόμη ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».
«Σήμερα, υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι αποχώρησης από την ΕΕ: ο πρώτος, μια ομαλή αποχώρηση βασισμένη στη συμφωνία που οικοδομήσαμε βήμα προς βήμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 18 μήνες. Και ο δεύτερος, μια άτακτη αποχώρηση, χωρίς συμφωνία, είναι το σενάριο απουσία εναλλακτικής λύσης, και φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στη μη συμφωνία» πρόσθεσε.
Ο Μπαρνιέ έκανε τις δηλώσεις αυτές στα αγγλικά και όχι στη μητρική του γλώσσα, στα γαλλικά. Συνήθως χρησιμοποιεί τα αγγλικά ότι θέλει να προσέξουν ιδιαίτερα τις παρατηρήσεις του οι Βρετανοί πολιτικοί ηγέτες.
«Όμως το να αντιτίθεται κανείς στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα την εμποδίσει να συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Για να σταματήσει η μη συμφωνία, πρέπει να αναδυθεί μια νέα πλειοψηφία. Αυτός είναι ο στόχος των πολιτικών διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει η (πρωθυπουργός της Βρετανίας) Τερέζα Μέι και ελπίζουμε, ειλικρινά, ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποδειχθεί επιτυχής», συνέχισε.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είπε επίσης ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση τους με το Λονδίνο τη στιγμή που θα επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Υπογράμμισε ότι η μη συμφωνία δεν είναι το σενάριο που προτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβεί.
«Παραμένουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι, ανοιχτοί, σεβόμενοι την κοινοβουλευτική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Ο Μπαρνιέ σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην αποχώρηση, δηλαδή να οριστεί για κάποια στιγμή αργότερα από τις 29 Μαρτίου. Επισήμανε όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να γνωρίζουν ποιος θα ήταν ο στόχος και πόσο χρόνο θα ζητούσε η Βρετανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ