H υπόθεση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον οδηγεί και πάλι σε όξυνση τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Έντονη η αντίδραση της Άγκυρας στις αμερικανικές κυρώσεις.
Η Άγκυρα αντιδρά έντονα στην απόφαση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος άρσης του κατ’ οίκον περιορισμού του πάστορα από το δικαστήριο.
Οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ ενώ θα δεσμευθούν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στις ΗΠΑ. Κυρώσεις θα υποστούν όμως και εταιρίες που συνδέονται με τους δύο υπουργούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε στη απόφαση, δηλώνοντας μέσω twitter ότι «το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στις ΗΠΑ είναι η ΦΕΤΟ (σσ. δηλαδή η Οργάνωση του Γκιουλέν). Κι αυτόν δεν θα τον αφήσουμε εκεί, θα τον πάρουμε», είπε χαρακτηριστικά, συνδέοντας για μια ακόμη φορά εμμέσως πλην σαφώς το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν με την κράτηση του πάστορα.
Παγώνει η παράδοση των μαχητικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κι αυτός επέλεξε να εκφράσει την αντίδρασή του μέσω twitter, είπε ότι η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μείνει αναπάντητη και πρόσθεσε ότι «όσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατανοεί πως δεν δύναται με αυτές τις μεθόδους να επιτύχει την ικανοποίηση των παράνομων αιτημάτων της, δε μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας».
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της επιβολής κυρώσεων έρχεται και η απόφαση του Κογκρέσου με την οποία επικυρώνεται η πρόταση να παγώσει η παράδοση των μαχητικών F35 στην Τουρκία έως ότου συνταχθεί και παρουσιαστεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.
Και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σε δηλώσεις της χαρακτήρισε απαράδεκτη την κράτηση του Πάστορα.
Οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον εξακολουθούν να δοκιμάζονται διαρκώς και λόγω του ζητήματος των Κούρδων στην Συρία. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, και η πρόσφατη συμφωνία για αποχώρηση τις ΥΡG από του Μούνμπιτς δεν προχωρά όπως θα περίμενε η Τουρκία.
Πηγή: DW