ΟΗΕ: «Ποιος θα κάνει τους ελέγχους;»

ΟΗΕ: «Ποιος θα κάνει τους ελέγχους;»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε χθες Τετάρτη και για έναν χρόνο την εξουσιοδότηση προς τα μέλη του οργανισμού να ελέγχουν στα ανοικτά της Λιβύης τα πλοία που υπάρχουν υποψίες ότι διακινούν μετανάστες από την Αφρική στην Ευρώπη.

Αυτό, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία είχε υποβάλει η Βρετανία, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έφεραν στο φως διαφωνίες με τις ΗΠΑ οι οποίες ήθελαν να στρογγυλέψουν το περιεχόμενο του προσχεδίου της συμφωνίας και να αφαιρέσουν πολλές παραγράφους που αφορούσαν τη διακίνηση μεταναστών, οι οποίες έκριναν ότι αντιμετωπίζουν με επιεική τρόπο τη μετανάστευση, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Τελικά το κείμενο της απόφασης αποτελεί μια επανάληψη προηγούμενων αποφάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας η Γαλλία και η Βρετανία έλαβαν τον λόγο για να υπενθυμίσουν τη σοβαρότητα του ζητήματος και για να επιμείνουν στις παραδοσιακές θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως για τους πρόσφυγες.

«Το κείμενο αυτό ουσιαστικά ανανεώνει τις εξουσιοδοτήσεις» που προβλέπονται από προηγούμενες αποφάσεις, «μέσω των οποίων το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το εύρος της διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο και των συνεπειών της σε πολιτικό, ανθρωπιστικό και επίπεδο ασφαλείας για τη Λιβύη και πέραν αυτής», επεσήμανε ο Αντουάν Μισόν της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

«Ωστόσο εκφράζουμε τη λύπη μας που το κείμενο δεν αναφέρεται πιο εκτενώς στις θέσεις του Συμβουλίου για το σοβαρό αυτό θέμα», όπως το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και οι πρόσφυγες, πρόσθεσε.

Στην έκθεση που χρησίμευσε ως αφετηρία για την ανανέωση της εξουσιοδότησης ελέγχου των ύποπτων πλοίων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε ότι «ένας πολύ αυξημένος αριθμός» προσφύγων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, εξακολουθούν να διασχίζουν τη Μεσόγειο και να βρίσκονται στο έλεος των διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play