Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αλληλοκατηγορήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι συμβάλλουν, με τις δοκιμές πυραύλων στις οποίες προχωρούν, σε νέα κούρσα εξοπλισμών, ενώ η Ουάσινγκτον απαίτησε το Πεκίνο να συμπεριληφθεί σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των οπλοστασίων και την Κίνα να ζητεί οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να μην αναπτύξουν βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ασία.
Με τη δοκιμή πυραύλου Κρουζ μέσου βεληνεκούς στην οποία προχώρησε τη 18η Αυγούστου «η Αμερική είναι έτοιμη για μια κούρσα εξοπλισμών», κατήγγειλε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, ενώπιον του ΣΑ, που εξέτασε το ζήτημα κατόπιν αιτήματος της Μόσχας. Η Ουάσινγκτον, κατά τον ίδιο, προετοιμαζόταν καιρό να τερματίσει την συνθήκη του 1987 που απαγόρευσε τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την INF, πράγμα που έδειξε η δοκιμή αυτή, πρόσθεσε.
«Τα κόστη για την ανάπτυξη όπλων που απαγορεύονταν από την INF είχαν συμπεριληφθεί στον στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ πολύ πριν το κείμενο καταδικαστεί σε θάνατο», τόνισε, αλλά, πρόσθεσε ειρωνικά, «φυσικά, η Ρωσία φταίει γι’ αυτό όπως μας λένε».
Απεναντίας, η Ρωσία είναι έτοιμη για «σοβαρό διάλογο» για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ενώ δήλωσε «εμβρόντητος» για τη «θέση που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι», που κατ’ αυτόν «ανέχονται τις αμερικανικές ενέργειες».
«Η Ρωσία και η Κίνα επιθυμούν έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ θα δείχνουν αυτοσυγκράτηση, ενώ εκείνες θα συνεχίζουν να συσσωρεύουν όπλα», αντέτεινε ο αμερικανός ομόλογός του Τζόναθαν Κόεν.
«Οι αμερικανικές δοκιμές για να αναπτυχθούν συμβατικά χερσαία όπλα δεν είναι ούτε προκλητικές, ούτε αποσταθεροποιητικές» και η Ουάσινγκτον δεν θα «μείνει με τα χέρια σταυρωμένα» την ώρα που Μόσχα και Πεκίνο συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέα όπλα, επέμεινε.
«Τι συνέβη ακριβώς την 8η Αυγούστου;» απαίτησε να μάθει ο Κόεν, αναφερόμενος στην μυστηριώδη έκρηξη πυρηνικής φύσης που έγινε εκείνη την ημέρα στη Ρωσία. «Ποιο ήταν το σύστημα;» που θα δοκιμαζόταν, συμπλήρωσε.
Οι ΗΠΑ παραμένουν «διαθέσιμες» για να συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς «ελέγχου των εξοπλισμών» που θα είναι «αποτελεσματικό και επαληθεύσιμο» και θα περιλαμβάνει «τη Ρωσία και την Κίνα», συμπλήρωσε ο αμερικανός διπλωμάτης.
Ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Τζιανγκ Τζουν, υπογράμμισε ότι τα όπλα της χώρας του είναι «αμυντικά» και «δεν αποτελούν απειλή εναντίον οποιουδήποτε», προσθέτοντας ότι η Κίνα εναντιώνεται «σε κάθε κούρσα εξοπλισμών», τη θεωρεί «απαράδεκτη» και θέλει «εγγυήσεις στρατηγικής ισορροπίας».
Η Ιζούμι Νακαμίτσου, ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, στηλίτευσε από την πλευρά της την «ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων» που μπορεί να «υπονομεύσει την ασφάλεια και να πυροδοτήσει μια αποσταθεροποιητική κούρσα εξοπλισμών».
«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέες διεθνείς προσεγγίσεις -συμπεριλαμβανομένων πολυμερών διεθνών προσεγγίσεων που θα είναι νομικά δεσμευτικές- συναίνεση και μια συμφωνία για να χειριστούμε τις διάφορες διαστάσεις» των εξοπλισμών, πρόσθεσε η ίδια αξιωματούχος.
Ο Πολιάνσκι επανέλαβε ότι η αμερικανική στάση θέτει σε κίνδυνο και τη Νέα START, τη συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021. «Πρόσωπα-κλειδιά στη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρονται να κρατήσουν τη Νέα START με την τρέχουσα μορφή της», στηλίτευσε.
Ακόμη, ο Πολιάνσκι προέτρεψε τους Ευρωπαίους να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στις χώρες τους. Υπενθυμίζοντας την αποτυχημένη προσπάθεια της Μόσχας να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας μια απόφαση υπέρ της INF, τους απηύθυνε το ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι σήμερα που τον Δεκέμβριο προτιμήσατε να πατήσετε το κόκκινο κουμπί; Στ’ αλήθεια δεν αντιλαμβάνεστε ότι επιστρέφετε σε μια κατάσταση όπου πύραυλοι θα στοχεύουν ευρωπαϊκές πόλεις από διάφορες πλευρές;».