Οι αλλαγές που προωθεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Οι αλλαγές που προωθεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Στην πρόταση της προέδρου της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

«Υπέρ του συμφώνου για τη μετανάστευση η φον ντερ Λάιεν» επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη θέλησή της να διευκολύνει την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα με ένα ‘νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ωστόσο ότι “ενώ η φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε πρωτίστως στη μεταναστευτική πολιτική, ο ίδιος ο Κόντε είπε ότι για την Ιταλία ύψιστη προτεραιότητα θα έχουν η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους”.

Στο μεταναστευτικό αναφέρεται και το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV. Κατ’ αρχάς εστιάζει στις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν ότι “λόγω γεωγραφικής θέσης η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στο πρόβλημα”. Στη συνέχεια πάντως επισημαίνει ότι “η φον ντερ Λάιεν θέτει και περιορισμούς σε μία εξαγγελία που, από ιταλική σκοπιά, ακούγεται πολλά υποσχόμενη: η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, αναφέρει, αλλά θα πρέπει να προέρχεται και από τις δύο πλευρές. Η  πολιτικός των χριστιανοδημοκρατών δεν αναφέρει ποια μορφή θα λάβει αυτή η νέα προσέγγιση. Το πρόβλημα είναι γνωστό και είναι τραγικό: κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να αναγνωρίζουν οποιαδήποτε δέσμευση για υποδοχή όσων αιτούνται άσυλο”.

Καλύτερο από το …τίποτα

Σκεπτικισμός, αλλά και μία αισιόδοξη νότα από την εφημερίδα Nürnberger Nachrichten: “Αναλαμβάνοντας καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου η φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Θα είναι ένα σύμφωνο που δεν θα ισχύει ισότιμα για όλα τα κράτη-μέλη. Αλλά θα είναι καλύτερο από το τίποτα…”

Με την ευκαιρία της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν στη Ρώμη, η Süddeutsche Zeitung εστιάζει και στο αναπάντητο- μέχρι στιγμής- ερώτημα, ποιός θα είναι ο νέος Ιταλός Επίτροπος: “Η Ρώμη επιμένει να αναλάβει ένα ‘σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο, όπως δήλωσε ο Κόντε. Το ιδανικό για τους Ιταλούς θα ήταν να ορίσουν τον Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό. Αλλά για λόγους τακτικής η Λέγκα που έχει το δικαίωμα της σχετικής πρότασης μετά τη νίκη της στις ευρωεκλογές, διστάζει να αναφέρει συγκεκριμένο όνομα. Ο ορισμός νέου Επιτρόπου κρύβει μία ευκαιρία, αλλά και ένα δίλημμα: εάν ο Σαλβίνι αποστείλει έναν από τους έμπιστους συνεργάτες του, για παράδειγμα τον Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, (…) θα απωλέσει τη δυνατότητα να ασκεί συνεχώς κριτική στις Βρυξέλλες. Γιατί αυτή η κριτική θα περιελάμβανε πλέον και τον δικό του άνθρωπο”.

Loading

Play