Τέσσερις Βρετανοί στους δέκα δηλώνουν πως πλήττονται ψυχολογικά από τo Brexit

Τέσσερις Βρετανοί στους δέκα δηλώνουν πως πλήττονται ψυχολογικά από τo Brexit

Πέραν της αναταραχής που προκαλεί στην πολιτική τάξη, το Brexit διαταράσσει επίσης τον ψυχισμό των υπηκόων της Αυτής Μεγαλειότητος: οι τέσσερις στους δέκα πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν πως νιώθουν οργή, αδυναμία, ή ανησυχία ενόψει της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το 43% των πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε ότι αισθάνθηκε ανίσχυρο, το 39% οργισμένο, το 38% ανήσυχο και το 17% υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία στο ΗΒ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.800 και πλέον προσώπων.

Κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (το 26%) διαβεβαίωσε αντιθέτως ότι δεν αισθάνεται πως το επηρεάζει η προσεχής αποχώρηση από την ΕΕ, παρά το ενδεχόμενο το Μπρέξιτ να γίνει χωρίς συμφωνία, κάτι που προκαλεί την έντονη ανησυχία οικονομικών κύκλων.

Πάντως, το Μπρέξιτ παρασάγγας απέχει από το να προκαλεί ενθουσιασμό: μόλις το 9% το βλέπει ως πηγή ελπίδας, το 3% ως αιτία χαράς, ενώ μόλις το 2% αισθάνεται ασφάλεια για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση.

«Προκύπτει καθαρά από την έρευνά μας ότι το πολιτικό περιβάλλον (…) έχει επίπτωση στην ευζωία εκατομμυρίων ανθρώπων», σχολίασε ο Μαρκ Ρόουλαντ, διευθυντής της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία.

Ωστόσο, «παρότι κάποια από τα αποτελέσματα είναι δυνητικά ανησυχητικά, υπάρχουν και κάποια καλά νέα: παρά την περιρρέουσα ανησυχία, η πλειονότητα του κόσμου μοιάζει να είναι σε θέση να χειριστεί την κατάσταση και το ένα τέταρτο λέει ότι το Μπρέξιτ δεν το κάνει να αισθάνεται κάτι ιδιαίτερο».

Η μελέτη υποδεικνύει εξάλλου πως το Μπρέξιτ μπορεί να προκαλεί ακόμη και οικογενειακές διαφορές, για το 19% των ερωτηθέντων τουλάχιστον.

Από γεωγραφική σκοπιά, «όσο περισσότερο πλησιάζετε στο Λονδίνο», που είχε ταχθεί κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, τόσο περισσότερο «ανησυχεί ο κόσμος», τόνισε ακόμα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόουλαντ, «παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες του Μπρέξιτ θα είναι πιθανόν πιο αμβλυμένες στις μητροπολιτικές περιοχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Loading