Διεθνής ανησυχία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Ρωσία. Η συμφωνία για τα πυρηνικά είναι μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση το 1987.
Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά που είχε συνάψει με τη Ρωσία ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει για συνομιλίες στη Μόσχα. Στόχος της επίσκεψης είναι να εξηγήσει την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά.
Εάν ο Μπόλτον στη διήμερη επίσκεψη του θα συναντήσει και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι σαφές. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και τον αρχηγό του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούτσεφ.
Η συμφωνία για τα πυρηνικά είναι μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση το 1987. Ανάμεσα σε άλλα η συμφωνία απαγορεύει και την κατασκευή και κατοχή πυραύλων βεληνεκούς 500 έως 5.500 χιλιομέτρων.
Έντονη κριτική από τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Έντονη κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ άσκησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε:
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι ΗΠΑ στη συμφωνία για τα πυρηνικά καταδεικνύει ότι έχουν πρόθεση να αποσυρθούν. Αναζητούν διαρκώς παραβιάσεις από τη δική μας πλευρά ωστόσο οι ίδιοι κάνουν ότι μπορούν για να εγκαταλείψουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά, την οποία στην πράξη έχουν ήδη εγκαταλείψει».
Το περασμένο Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος επέρριψε στη Μόσχα ότι παραβίασε τη συμφωνία για τα πυρηνικά και δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να σέβονται τη συμφωνία και η Ρωσία να μην τηρεί του κανόνες. Απείλησε μάλιστα ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή των αμφιλεγόμενων όπλων εάν η Κίνα και η Ρωσία δεν προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία.
Οι ΗΠΑ επιρρίπτουν στη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συμφωνία με του ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι διαθέτουν βεληνεκές 2.600 χλμ. Για το λόγο αυτό τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ασκούν πίεση στη Μόσχα. Ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε από την πλευρά του να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία. «Εάν δεν υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για τα πυρηνικά για να σταματήσει αυτή η δίνη τότε η κεντρική Ευρώπη και η Γερμανία θα γίνει και πάλι ένα θέατρο της τρέλας των πυρηνικών».