Το Μοντεβιδέο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέρριψε την αίτηση χορήγησης ασύλου που υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία, ο οποίος κατέφυγε στα μέσα Νοεμβρίου στην πρεσβεία της Ουρουγουάης στη Λίμα, αφού του απαγορεύθηκε η έξοδος από την περουβιανή επικράτεια ενόσω διενεργείται έρευνα για μια υπόθεση διαφθοράς σε βάρος του.
Μετά την εξέταση του φακέλου, αποφασίστηκε να μην «δώσουμε θετική απάντηση στην αίτηση ασύλου», δήλωσε ο αρχηγός του Κράτους της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Αποφασίσαμε να μην εγκρίνουμε την αίτηση χορήγησης ασύλου διότι στο Περού οι τρεις εξουσίες (σ.σ. η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική) λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα και ειδικά τα δικαστήρια», εξήγησε ο Βάσκες.
Στη Λίμα, ο Άλαν Γκαρσία εγκατέλειψε την πρεσβεία της Ουρουγουάης, όπου βρισκόταν επί περίπου δεκαπέντε ημέρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περουβιανής διπλωματίας Νέστορ Ποπολίσιο.
«Βρίσκομαι στο σπίτι μου», και «στη διάθεση» της δικαιοσύνης, γνωστοποίησε λίγες ώρες αργότερα ο πρώην αρχηγός του κράτους με μια ανακοίνωση που διάβασε στον Τύπο ένας από τους συνεργάτες του.
Ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα χαιρέτισε την απόφαση της Ουρουγουάης. «Στο Περού, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η δημοκρατία μας εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών και τις ορθές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Βισκάρα μέσω Twitter.
Ο Γκαρσία, αρχηγός του Κράτους για δύο θητείες, ενεπλάκη στο γιγαντιαίο σκάνδαλο των δωροδοκιών που μοίραζε σε πολλές χώρες της νότιας Αμερικής η εταιρεία-κολοσσός των κατασκευών Odebrecht.
Φέρεται να δωροδοκήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάθεση της κατασκευής μιας γραμμής του μετρό της περουβιανής πρωτεύουσας στην Οντεμπρέχτ κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (2006-2011).
Η εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι μοίρασε δωροδοκίες ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων σε περουβιανούς αξιωματούχους, με αντάλλαγμα την επικράτησή της στους διαγωνισμούς για πάνω από δέκα μεγάλα δημόσια έργα, από το 2005 μέχρι το 2014, επί των ημερών τριών πρώην προέδρων στην εξουσία.
Τον Νοέμβριο, δικαστήριο της Λίμας απαγόρευσε στον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Ισπανία, την έξοδο από την περουβιανή επικράτεια για 18 μήνες, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος του για αθέμιτη σύμπραξη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο Γκαρσία είχε ταξιδέψει στο Περού για να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον περουβιανό Τύπο, ο εισαγγελέας Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες κατηγορεί επίσης τον Γκαρσία ότι έλαβε παράνομα 100.000 αμερικανικά δολάρια αμοιβή για να μιλήσει σε εκδήλωση στη Βραζιλία τον Μάιο του 2012 και ερίζει ότι το ποσό προερχόταν από το «μαύρο ταμείο» που διέθετε η Οντεμπρέχτ για να δωροδοκεί αξιωματούχους σε διάφορα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Η βραζιλιάνικη κατασκευαστική πλήρωνε παράνομα αξιωματούχους σε τουλάχιστον δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις.
Ο Γκαρσία είναι ένας από τους συνολικά τέσσερις πρώην προέδρους του Περού οι οποίοι έχουν βρεθεί στο σταυρόνημα της δικαιοσύνης εντός των ορίων των ερευνών για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.
Το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ σάρωσε το πολιτικό σκηνικό πάνω απ’ όλα στη χώρα που αποτελεί την έδρα της, τη Βραζιλία: κορυφαία στελέχη πολιτικών κομμάτων και της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras βρέθηκαν στο στόχαστρο της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης και πολλά οδηγήθηκαν στη φυλακή. Το σκάνδαλο έπαιξε ρόλο στην επικράτηση του ακροδεξιού πολιτικού Ζαΐχ Μπολσονάρου στις φετινές προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία.
Και στο Περού, οι πολιτικές ισορροπίες μεταβλήθηκαν εξαιτίας του σκανδάλου. Πρόσφατα προφυλακίστηκε για 36 μήνες η αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), που κατηγορείται πως έλαβε παράνομα 1,05 εκατ. ευρώ από την Οντεμπρέχτ για την εκστρατεία της στις προεδρικές εκλογές του 2011, όταν πάντως η επικεφαλής της περουβιανής δεξιάς ηττήθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ