Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι αφέθηκε ελεύθερος σήμερα αφού έμεινε 30 ημέρες στη φυλακή επειδή είχε καλέσει τους Ρώσους να διαδηλώσουν στο πλαίσιο του σημαντικού κινήματος αμφισβήτησης που συγκλονίζει τη Μόσχα, έκανε γνωστό μέσω του Twitter η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις.
Ο Ναβάλνι βγήκε από τη φυλακή χαμογελώντας, φορώντας σκούρο πουλόβερ και σκούρο σπορ παντελόνι και έχοντας στους ώμους έναν σάκκο, σύμφωνα με δύο φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter η Κίρα Γιάρμις.
Ο αντιπολιτευόμενος αυτός πολιτικός και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς κατήγγειλε αμέσως στους δημοσιογράφους τις «πράξεις τρομοκρατίας που έχουν στόχο να προκαλέσουν τον φόβο» και γίνονται από τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας τις τελευταίες εβδομάδες στη Μόσχα.
«Το κίνημα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και αυτό το καθεστώς θα μετανιώσει πολύ γι’ αυτό που έκανε», είπε ο Ναβάλνι.
Μολονότι αστυνομικοί και μια κλούβα ήταν σήμερα παρόντες κατά την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, δεν τον συνέλαβαν και πάλι κατά την έξοδό του από τη φυλακή, όπως είχαν κάνει με άλλους αντιπολιτευόμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε συλληφθεί στις 24 Ιουλίου στη Μόσχα ενώ έβγαινε για να κάνει τζόγκινγκ και να αγοράσει λουλούδια για τα γενέθλια της γυναίκας του. Την περίοδο εκείνη είχε ενταθεί η αμφισβήτηση εξαιτίας της απόρριψης υποψηφιοτήτων αντιπολιτευομένων στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 30 ημερών για «επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων για την οργάνωση διαδηλώσεων». Στη διάρκεια του εγκλεισμού του, ο Ναβάλνι νοσηλεύθηκε για μικρό χρονικό διάστημα για «σοβαρή αλλεργική αντίδραση», όπως είχαν ανακοινώσει οι γιατροί, ενώ ο αντιπολιτευόμενος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «δηλητηριάσθηκε».
Πολλές διαδηλώσεις με αίτημα τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Μόσχα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς την άδεια των αρχών, κατέληξαν τις τελευταίες εβδομάδες σε χιλιάδες συλλήψεις. Πρόκειται για το σημαντικότερο κίνημα αμφισβήτησης από την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, το 2012.
Οι περισσότεροι μοσχοβίτες αντιπολιτευόμενοι εκτίουν αυτή τη στιγμή μικρές ποινές φυλάκισης, ενώ η οργάνωση του Ναβάλνι, το Ταμείο Αγώνα Κατά της Διαφθοράς, είναι στόχος έρευνας για «ξέπλυμα χρημάτων».