Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί «αυτοσυγκράτηση» στην νέα κρίση στο Κόσοβο

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί «αυτοσυγκράτηση» στην νέα κρίση στο Κόσοβο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Παρασκευή «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση», μετά την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει στρατό, ενώ την ίδια ώρα διοργανώθηκε έκτακτη σύνοδος κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατόπιν αιτήματος της Σερβίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε νωρίτερα χθες επικρίνει την απόφαση αυτή του Κοσόβου, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, και είχε ζητήσει την διεξαγωγή της έκτακτης αυτής συνόδου των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά την σύνοδο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τη Σερβία, ζήτησε τη διεξαγωγή δημόσιας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Σέρβος πρόεδρος ενδέχεται να παρευρεθεί, σύμφωνα με διπλωμάτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι ευρωπαϊκές χώρες φάνηκαν επιφυλακτικές στην ιδέα της διεξαγωγής μιας δημόσιας συνόδου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες σημειώνει ότι «έλαβε γνώση και ανησυχεί» για την απόφαση του Κοσόβου που έχει στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας του.

«Η απόφαση 1244 του 1999 είναι το μόνο νόμιμο πλαίσιο για μια διεθνή παρουσία ασφαλείας» στο Κόσοβο και η δύναμη του ΝΑΤΟ KFOR έχει την ευθύνη για την εγγύηση «ενός ασφαλούς περιβάλλοντος» στη χώρα αυτή, υπενθυμίζει.

«Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε περιορισμός της ευθύνης της KFOR στην εκπλήρωση των υπευθυνοτήτων της όσον αφορά την ασφάλεια θα ήταν ασύμβατος με αυτήν την απόφαση», προειδοποιεί ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να προκαλέσουν μια νέα οπισθοδρόμηση στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ για μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας».

Η αμερικανική υποστήριξη στην δημιουργία ενός στρατού στο Κόσοβο έρχεται ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν τον Οκτώβριο από τον Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμάσει μια στρατηγική για τον τερματισμό της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας.

Ωθούμενες από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στον ΟΗΕ, δείχνουν όλο και περισσότερο τη βούλησή τους να τελειώνουν με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον, σύμφωνα με αυτές, λόγο ύπαρξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading