Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει φιλική σχέση με τον πρώην Πρωθυπουργό της FYROM Νίκολα Γκρουέφκσι. Ο τελευταίος, χωρίς διαβατήριο, αναζήτησε καταφύγιο στην Ουγγαρία.
Θυμίζει σενάριο πολιτικού θρίλερ, είναι όμως πραγματικότητα. Ο πρώην Πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρουέφκσι, ο οποίος κυβέρνησε με τρόπο αυταρχικό τη χώρα του από το 2006 μέχρι το 2016 και καταδικάστηκε για διαφθορά σε δύο χρόνια φυλάκιση, κατέθεσε αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι του έχουν κατασχέσει το διαβατήριο.
Το πως κατάφερε να διαφύγει παραμένει μυστήριο. Ο ίδιος πάντως έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο facebook ότι «θα παραμείνω πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσω».
Επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά των ουγγρικών αρχών ότι ο Γκρουέφσκι έχει καταθέσει αίτηση ασύλου δεν υπάρχει. Μετά από ερώτηση της Deutsche Welle, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει πως «ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει» ότι ο Γκρουέφσκι υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου.
Οι ουγγρικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν
Το υπουργείο Εσωτερικών της FYROM αντίθετα επιβεβαίωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ουγγρικές αρχές ότι ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην Ουγγαρία και παράλληλα ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της FΥROM κάλεσε τον Ούγγρο πρέσβη στα Σκόπια.
Για να καταλάβει κανείς τις διαστάσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης θα πρέπει να θυμηθεί τι συνέβη μέχρι το 2016 που κυβερνούσε. Και κυβερνούσε με μαφιόζικες μεθόδους, γεγονός που πιστοποιείται από χιλιάδες έγγραφα και ηχητικά ντοκουμέντα με τα οποία ασχολήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ειδικό τμήμα της Εισαγγελίας στα Σκόπια.
Ο Γκρουέφσκι καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση τον περασμένο Μάιο για παράνομο πλουτισμό για την απόκτηση μιας πολυτελούς λιμουζίνας.
Το πολιτικό δίλημμα του Βίκτορ Όρμπαν
Με τον Βίκτορ Όρμπαν τον συνδέει μακρά φιλία. Ο Ούγγρος πολιτικός μάλιστα εμφανίστηκε στον προεκλογικό του αγώνα πριν από ένα χρόνο στη FYROM. Εκτός αυτού, μέσω ενός βίντεο στάθηκε στο πλευρό του όσον αφορά την διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας του.
Γενικά αποτελεί στρατηγική του Βίκτορ Όρμπαν να στηρίζει αυταρχικούς πολιτικούς από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να τους ενθαρρύνει στον αγώνα τους για ένταξη στην ΕΕ. Στόχος του είναι να ενισχύσει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της Ευρώπης, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών έναντι της ΕΕ και κατάργηση των διαδικασιών προσφυγής κατά κρατών μελών για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.
Η υπόθεση Γκρουέφσκι αναδεικνύει όμως κάποια πολύ βασικά ερωτήματα. Δεν ήταν σε θέση οι αρχές της FYROM να αποτρέψουν τη διαφυγή του στο εξωτερικό; Σχετικές εικασίες υπήρχαν ήδη στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης πως ταξίδεψε και εισήλθε στην Ουγγαρία χωρίς διαβατήριο; Η Ουγγαρία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και υποτίθεται ότι έχει καλά φυλασσόμενα σύνορα.
Ο Όρμπαν μέχρι σήμερα έδινε μεγάλη σημασία στη νομιμότητα και τώρα έχει το δίλημμα εάν θα τη σεβαστεί και σε αυτή την περίπτωση. Εάν θα σεβαστεί το εθνικό και διεθνές δίκαιο.
Πηγή: Deutsche Welle