Ο Βισίνσκι δηλώνει θύμα υπόθεσης «με πολ. κίνητρα»

Ο Βισίνσκι δηλώνει θύμα υπόθεσης «με πολ. κίνητρα»

Ο ρωσοουκρανός δημοσιογράφος Κίριλο Βισίνσκι, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία στην Ουκρανία και έφθασε το Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, δήλωσε σήμερα πως είναι θύμα μιας υπόθεσης «με πολιτικά κίνητρα».

Αυτός ο 52χρονος πρώην επικεφαλής στην Ουκρανία του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2018 στο Κίεβο και είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία», έγκλημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Η σύλληψή του είχε καταγγελθεί επανειλημμένα από τη Μόσχα και ιδιαίτερα από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βισίνσκι αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους στα τέλη Αυγούστου προς γενική έκπληξη. Έφθασε το Σάββατο στη Μόσχα στο πλαίσιο μιας χωρίς προηγούμενο ανταλλαγής 70 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ο ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος είχε καταδικασθεί στη Ρωσία σε κάθειρξη 20 ετών για προετοιμασία «τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Η υπόθεσή μου είναι μια ιστορία με πολιτικά κίνητρα και η απελευθέρωσή μου είναι ο καρπός πολιτικών προσπαθειών», δήλωσε ο Βισίνσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Όταν είδα τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος μου από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες, κατάλαβα πως δεν επρόκειτο να δικαστώ στο πλαίσιο μιας δίκης (…). Με χρειάζονταν για να με ανταλλλάξουν και για να ασκήσουν πίεση» στη Μόσχα, υποστήριξε.

Ο δημοσιογράφος ευχαρίστησε «τις ρωσικές πολιτικές αρχές και προσωπικά τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν)» για την απελευθέρωσή του.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης πως δεν αισθάνεται «μίσος» για τους ουκρανούς διώκτες του.

«Δεν αισθάνομαι μίσος ούτε έναντι εκείνων που εκτέλεσαν διαταγές (…) ούτε έναντι αυτών που έδωσαν αυτές τις διαταγές», υπογράμμισε ο Βισίνσκι, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι διέταξε τη σύλληψή του για να ανεβάσει τη δημοτικότητά του στη χώρα.

«Ελπίζω πως οι σημερινές ουκρανικές αρχές θα μπορέσουν να βρουν το θάρρος να αναγνωρίσουν τα λάθη των προκατόχων τους και να τα διορθώσουν», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μετά την έναρξη της σύγκρουσης το 2014 στην ανατολική Ουκρανία.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play