Για τον Ερντογάν υπάρχει ένας βασικός υπαίτιος για τα δεινά της τουρκικής οικονομίας: οι ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται μέσω ίντερνετ και οι οποίες συνιστούν εσχάτη προδοσία. Ποιόν πείθει άραγε με αυτά τα επιχειρήματα;
Πείθει τουλάχιστον τους οπαδούς του, σχολιάζει ο Γιουνούς Ουλουσόι, από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών και Ερευνών για την Ενσωμάτωση στο Έσσεν. «Σε αντίθεση με προηγούμενες οικονομικές κρίσεις στην Τουρκία που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων άνω των 40 ετών, αυτή τη φορά μπορεί να πείσει μέρος των πολιτών ότι μια ξένη υπερδύναμη έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία και θέλει να αποσταθεροποιήσει και να λοιδορήσει τη χώρα. Αυτό είναι καταρχήν το βασικό του επιχείρημα, παρότι βέβαια τα προβλήματα δημιουργήθηκαν εντός της Τουρκίας και όχι από έξωθεν παράγοντες».
Βραχυπρόθεσμα η πολιτική αυτή μπορεί να αποδίδει, μακροπρόθεσμα όμως ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να εξηγήσει την περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και ό,τι αυτό συνεπάγεται, εκτιμά ο ειδικός.
«Βραχυπρόθεσμα θα βρει υποστήριξη. Ο Ερντογάν έχει την ικανότητα να ενώνει τους ψηφοφόρους του με πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μετά θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Δεν μπορεί να απελευθερώσει μέσα σε μια μέρα τον πάστορα Μπράνσον. Θα έχανε την αξιοπιστία του και αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει ένας ανατολίτης πατριάρχης.
Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως δεν μπορεί να εξηγήσει τη διολίσθηση διότι εν τέλει οι άνθρωποι θα πληρώσουν την απώλεια της αξίας της λίρας με την απώλεια της δικής τους ευημερίας. Προς το παρόν δεν την πληρώνουν αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον εάν χάσουν τη δουλειά τους, το εισόδημά τους και εάν εκτοξευθεί ο πληθωρισμός. Και τότε αυτό θα είναι επώδυνο. Δεν ξέρω εάν και τότε ο Ερντογάν θα έχει τη στήριξη των πολιτών».
Το όνειρο της αραβικής αλληλεγγύης
Οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι σε κάθε περίπτωση άμεσες, εκτιμά ο Γιουνούς Ουλουσόι:
«Η κρίση θα πλήξει τους πολίτες καταρχήν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Η Τουρκία εισάγει πολλά. Το εμπορικό της έλλειμμα ανήλθε το 2017 σε 7,6 δις δολάρια. Έχει πολλά χρέη στο εξωτερικό και υπό αυτή την έννοια η αγορά της είναι ευάλωτη. Οι περισσότεροι πολίτες θα νιώσουν τη διαφορά καταρχήν στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν και αυτό θα συμπαρασύρει πολλά προϊόντα. Ορισμένοι θα ωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, για παράδειγμα εκείνοι που επένδυσαν σε ξένα νομίσματα».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία και οι αραβικές χώρες. Γνωστός μπλόγκερ που έχει περί τους 270.000 followers έγραψε πρόσφατα στο twitter, ότι ο αραβικός κόσμος έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τον σουλτάνο. «Οι μεν τον βλέπουν ως έναν δικτάτορα που κέρδισε φαινομενικά δημοκρατικές εκλογές. Οι δε θέλουν να τον μιμηθούν αλλά σε διαφορετικό περιβάλλον».
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να ελπίζει στην οικονομική στήριξη του αραβικού κόσμου στην παρούσα συγκυρία. Παρότι διατηρεί καλές σχέσεις με ορισμένους ηγέτες αραβικών κρατών, οι σχέσεις αυτές δεν είναι τόσο ώριμες που να επιτρέπουν την ουσιαστική ανάληψη δράσης εκ μέρους τους για να συνδράμουν την Τουρκία.
Πηγή: Deutsche Welle