Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε το Σάββατο (16 Ιουνίου 2018) τις αμβλώσεις στις περιπτώσεις που οι προγεννητικοί έλεγχοι αποκαλύπτουν γενετικές ή ανατομικές ανωμαλίες των εμβρύων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια εκδοχή της προσπάθειας των ναζί να δημιουργήσουν μια ανώτερη φυλή εξολοθρεύοντας τους αδυνάμους.
Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας παραλλήλισε τις αμβλώσεις με τη ναζιστική ευγονική κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Forum delle Famiglie, εκδήλωση μιας συνομοσπονδίας ενώσεων που εκπροσωπούν οικογένειες καθολικών στην Ιταλία.
«Πρέπει να αποδεχόμαστε τα παιδιά όπως έρχονται, όπως τα στέλνει ο θεός […], ακόμη κι αν είναι άρρωστα» είπε ο πάπας, πριν αναφερθεί στους προγεννητικούς ελέγχους για να εξακριβώνεται αν ένα έμβρυο έχει γενετικές παθήσεις ή ανατομικές ανωμαλίες.
«Η πρώτη πρόταση σε αυτήν την περίπτωση είναι “πρέπει να το ξεφορτωθούμε;”» υποστήριξε. «Φόνοι παιδιών. Για να έχουμε μια πιο ήσυχη ζωή, εξοντώνουμε αθώα πλάσματα», συνέχισε.
«Το λέω με οδύνη. Τον περασμένο αιώνα, όλος ο κόσμος σκανδαλίστηκε από αυτό που έκαναν οι ναζί για να επιτύχουν την καθαρότητα της φυλής. Σήμερα κάνουμε το ίδιο πράγμα με λευκά γάντια» πρόσθεσε ο πάπας.
Για τα ομόφυλα ζευγάρια
Στην ίδια ομιλία του, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έκρινε ότι μόνο ετερόφυλα ζευγάρια μπορούν να αποκαλούνται οικογένειες. «Είναι οδυνηρό να συζητάμε γι’ αυτό σήμερα: Ο κόσμος μιλάει για διαφοροποιημένες οικογένειες, για διάφορα είδη οικογένειας», αλλά «η οικογένεια στα μάτια του θεού είναι μόνο μία», αυτή που δημιουργούν «ένας άνδρας και μια γυναίκα», είπε.
Στο παρελθόν, ο Φραγκίσκος είχε επικρίνει τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία επειδή επέμενε να καταδικάζει την άμβλωση και την αντισύλληψη, ενώ είχε απαντήσει «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;» όταν είχε ερωτηθεί σχετικά με την ομοφυλοφιλία, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είχε πιο προοδευτικές θέσεις από τους προκατόχους του. Αλλά ο προκαθήμενος της εκκλησίας του 1,3 δισεκατομμυρίου πιστών δεν έχει μεταβάλει τις θέσεις ή το δόγμα της σε ό,τι αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις σχέσεις μεταξύ των φύλων: απλά σχολιάζει λιγότερο συχνά, ή λιγότερο επίμονα, τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ