Ο Τζουζέπε Κόντε αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Τζουζέπε Κόντε αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζουζέπε Κόντε, δέχθηκε την πρόταση του προέδρου του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, υποστηριζόμενος από μια πρωτοφανή πλειοψηφία ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τα Πέντε Αστέρια, λέγοντας ότι θέλει μια χώρα «πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική, που να περιλαμβάνει όλους».

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός περιέγραψε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμά του το οποίο χαρακτήρισε σχέδιο ενός «νέου ανθρωπισμού» με σκοπό η Ιταλία να γίνει «μια χώρα πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική, που να περιλαμβάνει όλους».

Ο Τζουζέπε Κόντε είπε επίσης ότι θέλει να μετατρέψει την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης σε «ευκαιρία ανάκαμψης» για να ξαναδώσει στην Ιταλία «τη θέση που της αξίζει» και «έναν ρόλο σε πρώτο πλάνο στην Ευρώπη» στο πλαίσιο «του σεβασμού της πολυμέρειας».

Κατ΄αρχάς θα «αφοσιωθεί στην επεξεργασία ενός προγράμματος με τις πολιτικές δυνάμεις που δέχθηκαν να υποστηρίξουν αυτό το νέο σχέδιο». Θα τις συναντήσει τις επόμενες ώρες και εκτιμά ότι θα υποβάλει στον πρόεδρο τον κατάλογο των υπουργών «τις ερχόμενες ημέρες».

Έπειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, τα Πέντε Αστέρια, ένα κίνημα που γεννήθηκε από την απόρριψη της πολιτικής τάξης και πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο (από την άνοιξη του 2018), και το Δημοκρατικό Κόμμα, πρώτη δύναμη της κεντροαριστεράς, κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Κόντε.

«Είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση για τη χώρα και πρέπει να εξέλθουμε το ταχύτερο από την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική κρίση», είπε, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο στο Κυρηνάλιο.

Η Ιταλία βυθίστηκε στην πολιτική αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση του 14μηνου συνασπισμού με τα Πέντε Αστέρια που προκάλεσε στις 8 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της (ακροδεξιάς) Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Ο Κόντε αναφέρθηκε επίσης σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία «κυρίως στην Ευρώπη όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».

Είπε επίσης ότι θέλει να δώσει ώθηση στον νότο, να προσελκύσει τους νέους και η χώρα να είναι «στην εμπροσθοφυλακή των τεχνολογιών και της υπεράσπισης του περιβάλλοντος».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play