Πέθανε η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη Ιταλίδα

Την τελευταία της πνοή άφησε η καθηγήτρια μαθηματικών Μαρία-Σύλβια Σπολάτο, η πρώτη γυναίκα η οποία είχε δηλώσει ανοικτά, στην Ιταλία, ότι ήταν ομοφυλόφιλη.

Η Σπολάτο η οποία ήταν ογδόντα τριών ετών και ζούσε στην πόλη Μπολτσάνο, που βρίσκεται στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ιταλίας, εργάζονταν ως καθηγήτρια μαθηματικών από το 1972.

Είχε πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία της, με ένα πανό που έγραψε «ομοφυλόφιλη απελευθέρωση», είχε δημοσιευθεί από το ιταλικό περιοδικό Panorama, και η αναγνωρισιμότητά της, σε μια κλειστή και οπισθοδρομική κοινωνία, της είχε καταστρέψει τη ζωή.

Η καθηγήτρια αυτή απομακρύνθηκε από το σχολείο, λόγω «ατιμωτικής συμπεριφοράς». Παράλληλα, και η οικογένειά της την εγκατέλειψε και αναγκάσθηκε να ζει ως άστεγη, σε διάφορες ιταλικές πόλεις.

Ο τελευταίος της σταθμός ήταν το Μπολτσάνο, όπου αρχικά είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, με επικίνδυνη λοίμωξη στο πόδι. Στην συνέχεια, μπόρεσε να περάσει τα τελευταία της χρόνια σε οίκο ευγηρίας. Στους δρόμους, έψαχνε πάντα βιβλία και εφημερίδες, για να μπορεί να διαβάζει και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η ίδια, πριν πολλές δεκαετίες, είχε γράψει βιβλίο μαθηματικών, και δοκίμια για το φεμινιστικό κίνημα.

Loading