Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη μέρα (pics)
INTIME

Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη μέρα (pics)

Συγκλονισμένη είναι η Γαλλία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα (15/04) στην Παναγία των Παρισίων, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές, η στέγη και ο καθεδρικός ναός. 

Πλέον οι Γάλλοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ το Politik.gr παρουσιάζει το χρονικό της καταστροφής, έως και την κατάσταση που επικρατεί το μεσημέρι της Τρίτης.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, πέντε ή έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από τον γοτθικού τύπου ναό. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες πεταγόντουσαν πολλά μέτρα στον ουρανό, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, πιθανότατα η φωτιά να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου των 850 χρόνων, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.

https://twitter.com/patrickgaley/status/1117848909877895171?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117848909877895171&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F882547%2Fpanagia-ton-parision-terastia-katastrofi-sothikan-to-kurio-ktisma-kai-oi-purgoi%2F

Παγκόσμιο σοκ από την πυρκαγιά

Την ίδια ώρα παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, με τον Μακρόν να ζητά τη στήριξη των μεγιστάνων οίκων πολυτελών αγαθών στην Γαλλία, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί μέχρι στιγμής να προσφέρουν 300 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Την αρχή έκανε ο Φρανσουά Ενρί Πινό του Kering (Gucci) ανακοινώνοντας μία δωρεά 100 εκατ. ευρώ. Ο μεγάλος ανταγωνιστής του, η οικογένεια Αρνό, που ελέγχει τον όμιλο πολυτελών αγαθών LVMH απάντησε λίγο αργότερα ανακοινώνοντας δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ, καθώς και προσφορά πόρων που έχουν να κάνουν με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό κτηρίων.

Ο Μπερνάρ Αρνό, βασικός μέτοχος του ομίλου LVMH Ηennessy Louis Vuitton και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία 90,4 δισ. δολαρίων, τόνισε στην ανακοίνωσή του πως η Notre Dame είναι ένα βασικό κόμμάτι της ιστορίας της Γαλλίας.

Έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες

Λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

Όπως ανέφερε ωστόσο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο για την επιτήρηση του κτηρίου, τον έλεγχο της στατικότητας και την απομάκρυνση έργων και αντικειμένων – εφόσον απαιτηθεί. «Εκατοντάδες πυροσβέστες παραμένουν ανεπτυγμένες γύρω από τον καθεδρικό ναό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος είπε πως η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα». «Το θέμα για τους πυροσβέστες ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το βόρειο και το νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε.

Τα έργα που σώθηκαν

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.

Πρόκειται για τα έργα που είχαν ήδη μεταφερθεί στο δημαρχείο, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV. Όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γκαλέτ, διοικητής της Πυροσβεστικής, τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στο Λούβρο μέχρι αύριο.

Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέσω Twitter, είχε ευχαριστήσει όσους ανταποκρίθηκαν και σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με κίνδυνο της ζωής τους, προστάτεψαν τα αναντικατάστατα αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού – μεταξύ αυτών και το «Ακάνθινο στεφάνι» που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού όσο βρισκόταν στον σταυρό.

«Το “Ακάνθινο Στεφάνι”, ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος», έγραψε η Ινταλγκό.

Η σημασία του «Ακάνθινου Στεφανιού»

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας.

Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθεδρικού.

Παράλληλα, το Μεγάλο Όργανο της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είχε αποκατασταθεί μόλις στην αρχή της δεκαετίας του 1990, θεωρείται το πιο διάσημο στον κόσμο με πέντε σειρές πλήκτρων.

notre-damme-master-organ

Δείτε και σχετικό ρεπορτάζ της Le Monde:

Loading

Play