Παράνομη η νέα θητεία Μαδούρο σύμφωνα με το κοινοβούλιο της χώρας

Παράνομη η νέα θητεία Μαδούρο σύμφωνα με το κοινοβούλιο της χώρας

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση, κήρυξε το Σάββατο παράνομη τη νέα θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 10 Ιανουαρίου, υποσχόμενο να ενθαρρύνει μια «μεταβατική κυβέρνηση» και «ελεύθερες εκλογές.

Ο 56χρονος Μαδούρο επανεξελέγη στις 20 Μαΐου για μια νέα εξαετή θητεία έπειτα από αμφιλεγόμενες εκλογές. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μποϋκοτάρει τις εκλογές, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από μεγάλη αποχή.

«Επαναβεβαιώνουμε τον παράνομο χαρακτήρα (σ.σ. της προεδρίας) του Νικολάς Μαδούρο. Από τις 10 Ιανουαρίου θα σφετεριστεί την προεδρία και η Εθνοσυνέλευση αυτή θα αποτελεί κατά συνέπεια την μόνη νόμιμη εκπροσώπηση του λαού», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γουαΐδο.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε επίσης να «υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για μια μεταβατική κυβέρνηση και για την προκήρυξη ελεύθερων εκλογών».

Το ιστορικό της απόφασης

Ο κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, ο οποίος έκρινε εξάλλου ότι η αλυσίδα της στρατιωτικής διοίκησης -που αποτελεί κύριο υποστηρικτή του Μαδούρο- «έσπασε ή έπεσε θύμα κατάχρησης», κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για να «αποκατασταθεί η δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, η οποία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της.

Η ψηφοφορία αυτή του κοινοβουλίου έχει ωστόσο μόνον συμβολικό χαρακτήρα διότι από τις αρχές του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είναι γνωστό ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, κήρυξε άκυρες όλες τις αποφάσεις που υιοθετεί το κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο είχε αποτύχει εξάλλου τον Ιανουάριο του 2017 να εξασφαλίσει την πρόωρη αποχώρηση του Μαδούρο για «αμέλεια στην εκτέλεση καθήκοντος».

«Τίποτε δεν θα βγει από το κοινοβούλιο που να μπορεί να έχει τον παραμικρό αντίκτυπο», σημείωσε ο Πέτερ Άκιμ, του κέντρου αναλύσεων Ενδοαμερικανικός Διάλογος (IAD), σημειώνοντας ότι «του αφαίρεσαν την εξουσία και την αρχή του».

«Τα χέρια μας είναι δεμένα» αναγνώρισε επίσης η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντέλσα Σολορθάνο.

Ο Χουάν Γουαΐδο σημείωσε ωστόσο ότι η αντιπολίτευση προβλέπει και περαιτέρω δράση, την οποία δεν διευκρίνισε, για να αναγκάσει τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, ασφυκτιά υπό το βάρος μιας πολύ βαθειάς οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζει οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν αναγκάσει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα από το 2015 (το 7,5% ενός πληθυσμού 30,6 εκατομμυρίων).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Loading

Play