Περισσότερα για την εξάλειψη της πείνας ζήτησε ο ΟΗΕ

Περισσότερα για την εξάλειψη της πείνας ζήτησε ο ΟΗΕ

Οι κυβερνήσεις στον κόσμο θα πρέπει να βγάζουν 185.000 ανθρώπους από την πείνα, κάθε μέρα και για τα επόμενα 12 χρόνια, προκειμένου να επιτύχουν τους παγκόσμιους στόχους για την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού έως το 2030, δήλωσε ένας ειδικός των Ηνωμένων Εθνών.

Τους υπολογισμούς αυτούς έκανε ο Κώστας Σταμούλης, βοηθός γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας παγκόσμιας διατροφικής διάσκεψης που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

«Πρέπει όχι μόνο να μειώσουμε την πείνα, αλλά (και) να το κάνουμε ταχύτερα απ΄ό,τι στο παρελθόν», είπε.

Η εξάλειψη της πείνας στον κόσμο είναι ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που ενέκριναν το 2015 τα κράτη μέλη και δεσμεύτηκαν να τον επιτύχουν μέσα σε 15 χρόνια.

Όμως τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν πως η πείνα αυξάνεται τα τρία τελευταία χρόνια, με 821 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας το 2017.

«Έχουμε επανέλθει στο επίπεδο που ήμασταν πριν από 10 χρόνια. Άρα οπισθοχωρήσαμε», είπε ο Σταμούλης.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως, κάποιες χώρες θα υποφέρουν, είπε ο Σένγκεν Φαν, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διατροφικής Πολιτικής (IFPRI) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και συνδιοργάνωσε με τον FAO τη διάσκεψη στην Μπανγκόκ.

«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν καχεκτικά παιδιά. Η φυσική και διανοητική ικανότητά τους θα επηρεαστεί», είπε ο Φαν. «Αυτό θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη».

Ο Φαν και ο Σταμούλης απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στους «επιταχυντές» — στις δημόσιες πολιτικές που συνεπικουρούνται από επενδύσεις και νέες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να επισπεύσουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση της πείνας.

Χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Βραζιλία και η Αιθιοπία έχουν επιτύχει σημαντική μείωση του υποσιτισμού, της πείνας και της φτώχειας χρησιμοποιώντας τα μέτρα αυτά, είπαν.

Για παράδειγμα, οι πολιτικές του Μπανγκλαντές που στηρίζουν την αγροτική ανάπτυξη, τον οικογενειακό προγραμματισμό και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό βοήθησαν ώστε να επιτευχθεί μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ελλιποβαρών και καχεκτικών παιδιών, είπαν.

Η Βραζιλία και η Αιθιοπία, στο μεταξύ, εστίασαν σε επενδύσεις στην αγροτική έρευνα και ανάπτυξη και σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

Κάποιες από αυτές τις χώρες που μάχονται για την εξάλειψη της πείνας έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν το «αυξανόμενο πρόβλημα» της παχυσαρκίας, σημείωσε ο Σταμούλης.

Περίπου 2,1 δισεκ. άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί στις διάφορες χώρες αν η τάση αυτή συνεχιστεί, είπε.

«Ο λόγος είναι πως ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι και λίπη είναι φθηνά», είπε ο Σταμούλης.

«Και οι δίαιτες που βασίζονται σε αυτά τα είδη συστατικών των τροφίμων είναι φθηνότερες σε σχέση με μια θρεπτική διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά, φρέσκα φρούτα κ.λπ», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play