Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες των διωκτικών αρχών στη Νέα Ζηλανδία αλλά και στην Αυστραλία για την αναζήτηση ατόμων που πιθανώς συνδέονται με τον δράστη του Κράισττσερτς. Τι έκανε ο δράστης στην Τουρκία;
Με τις διωκτικές αρχές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία να βρίσκονται σε δύσκολη θέση δεδομένου ότι δεν μπορούν να απαντήσουν επαρκώς γιατί ένας άνθρωπος σαν τον Μπρέντον Τάραντ δεν παρακολουθείτο, η προσοχή αυτή τη στιγμή, στην μεν Νέα Ζηλανδία είναι στραμμένη στην καθιέρωση πιο αυστηρών νόμων για την οπλοκατοχή, στη δε Αυστραλία σε εφόδους που πραγματοποιούνται σε μέρη και σπίτια που ίσως συνδέονται με τον φερόμενο μακελάρη του Κράισττσερτς.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν επιβεβαίωσε σήμερα ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε καταρχήν σε αλλαγές για πιο αυστηρούς νόμους αναφορικά με την οπλοκατοχή και κάλεσε τους συμπατριώτες της, που έχουν ημιαυτόματα όπλα, να τα παραδώσουν.
Αστυνομικές έρευνες και στην Αυστραλία
Στην Αυστραλία η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε επιδρομές σήμερα σε δύο σπίτια στην βόρεια Νέα Νότια Ουαλία (ανατολική Αυστραλία, βορείως του Σίδνεϋ), που ανήκουν σε πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του δράστη. Το ένα της αδελφής του και το άλλο του συντρόφου της μητέρας του.
Η μητέρα του μάλιστα εθεάθη να εξέρχεται υπό την συνοδεία αστυνομικών. Στόχος των εφόδων ήταν να εντοπισθεί υλικό που ίσως φανεί χρήσιμο στις έρευνες της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας για την αιματηρή επίθεση στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Αντιτρομοκρατικής.
Και στις δύο χώρες οι πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες στέλνουν μηνύματα ενότητας και είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Καθολικού Αρχιεπισκόπου του Σίδνεϋ Άντονι Φίσερ σε κοινή διαθρησκευτική τελετή την Κυριακή. «Σήμερα είμαστε όλοι μουσουλμάνοι», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μικροσκόπιο των αρχών ταξίδια του δράστη στην Τουρκία
Στην Αυστραλία δίνεται ιδιαίτερα έμφαση στα ταξίδια που είχε πραγματοποιήσει ο δράστης πριν μερικά χρόνια στην Τουρκία. Κορυφαία μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν στείλει δημοσιογράφους ήδη στην Κωνσταντινούπολη για επιτόπια ρεπορτάζ και αναμεταδίδουν τις θέσεις των τουρκικών αρχών, ότι ο Μπρέντον Τάραντ δεν μπορεί να έδρασε μόνος του και ότι πίσω από εκείνον ίσως να κρύβονται άλλοι, που είναι καλά οργανωμένοι διαθέτοντας τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.
Ο Τάραντ είχε επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία και στο ρατσιστικό μανιφέστο του έκανε αναφορές σε συγκριμένες περιοχές της χώρας καθώς επίσης και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του για μέρη όπου έγιναν ιστορικές μάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι το επίπεδο των γνώσεων και η επιλογή των προορισμών του 28χρονου Αυστραλού είναι κάτι το ασυνήθιστο για ένα πρόσωπο με τις δικές του καταβολές.
Πηγή: Deutsche Welle